Nagy-Britannia adatközpontokból és szennyvízfeldolgozókból származó hulladékhővel forradalmasítaná a szigetország fűtési rendszereit – írja a BBC.


Óriási energiákat fektet a brit kormány a fenntarthatóbb jövő kialakításába. A klímaváltozás elleni harc egyik fontos eszköze az alacsony szén-dioxid kibocsátású fűtési rendszerek kiépítése. A próbálkozások változatosak. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) például nemrég azt vetette föl, hogy 2025-re teljesen be kellene tiltani a gázkazánok árusítását. Most a Klímaváltozási Bizottság (CCC) jött elő egy olyan javaslattal, amely forradalmasíthatja a távfűtés rendszerét. A megoldást a hőhulladék jelentheti.

Nem a koszos fajtából

Az ökológiai lábnyom csökkentésére eddig jellemzően a léghőszivattyúkról és a hidrogén alapú kazánokról folyt a vita. Mindkettő remek megoldás, szinte nulla károsanyag-kibocsátással. Azonban vannak buktatóik. Előbbi hátránya, hogy a külső hőmérséklet esésével a rendszer hatásfoka is csökken. A hidrogén kazánok pedig jelenleg a brit háztartások csupán 11 százalékát tudnák ellátni.

A CCC rámutatott, hogy az adatközpontok és a szennyvízfeldolgozók rengeteg hőhulladékot termelnek, amelyeket hőszivattyúk segítségével fel lehetne használni iskolák, kórházak, irodák és háztartások fűtésére. A hőhulladék különböző technológiai folyamatok közben képződő, az adott eljárásban azonban nem hasznosuló hő, ami a környezeténél magasabb hőmérsékletű közegként szabadul fel. Ilyen például a meleg víz, a füstgáz, vagy a fáradt gőz. A megfelelő technológiával a hőhulladékot a városok szolgálatába lehet állítani. Ráadásul az ipari létesítmények mellett a használaton kívüli, elárasztott szénbányák, illetve a folyók és a tengerek is termelnek hőhulladékot. Hőszivattyúk alkalmazásával ezek az erőforrások is kiaknázhatók. A technológia nagyjából úgy működik, mint egy fordított hűtő.

Nem egyedi gondolat

Az ehhez hasonló távfűtési megoldásokat már számos ország használja. A skandináv országok például a faipari vállalatok által termelt energia mellett a lakossági hőhulladékot is visszaforgatják a távfűtési rendszereikbe.

Nagyjából úgy képzeljük el ezt a megoldást, hogy egy központi hőforrásból melegvizet nyernek ki (vagy annak segítségével vizet melegítenek fel), amit a város utcái alatt lefektetett csővezeték segítségével eljuttatnak a különböző ingatlanokhoz.

A CCC szakembere, Chris Stark arra számít, hogy a brit kormány 2030-ig 20 milliárd fontot csoportosít át a rendszer kialakítására. A bizottság becslése szerint 2050-re a háztartások 18-százaléka már ezzel a technológiával fűtheti az ingatlanjait.


Hosszú még az út

Nagy-Britanniában fejletlen a távfűtési rendszer, jelenleg a teljes lakossági hőszolgáltatás 2-3 százalékáért felel. Ráadásul a meglévő technológia nagy része gázkazánokkal működik.

Mindezek mellett ahhoz, hogy az új megoldást maximálisan ki lehessen használni, a lakosságnak körülbelül ötödével nagyobb radiátorokat kell felszerelnie.

Az Egyesült Királyság Energiaszövetségének szakembere, Simon Woodward szerint elég hőhulladék keletkezik napról-napra a szigetországban ahhoz, hogy a teljes lakosság fűtési igényeit lefedjék. A kérdés az, hogyan lehetne ezt az óriási mennyiségű energiát megregulázni, és az emberek szolgálatába állítani?

A kormány jelenleg azon dolgozik, hogy 2025-re kijelölje azokat a területeket, amelyek alkalmasak az új távfűtési rendszerek kialakítására. Simon Woodward szerint a közeljövőben csak a nagyobb épületek energiaellátását oldhatja meg a hőszivattyús rendszer. A szakember arra ösztönzi a minisztereket, hogy ne ragaszkodjanak a költségek száz százalékos megtérüléséhez, hanem egy igazságos, kedvező szolgáltatási díjszabást alakítsanak ki.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A VW vezére bemondta: munkahelyek tízezreit söpri el az átállás az e-autókra

A Handelsblatt német hírportál értesülései szerint a Volkswagen vezérigazgatója, Herbert Diess a felügyelőbizottságnak tartott előadásában arról beszélt, hogy az elektromos autókra való átállás következtében hamarosan 30 ezer munkahely szűnhet meg. Becslések szerint a teljes német autóiparban ennél is nagyobb leépítésekre lehet számítani.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Pixabay

5 jel, ami arra utal, hogy vállalkozónak születtél

Az életed valamely pontján valószínűleg benned is megfogalmazódott már, hogy bele kellene vágnod egy vállalkozásba. Bár az üzleti élet nem való mindenkinek, az alábbi jellemvonások arra utalnak, hogy sikeres vezető lehet belőled.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A kiégés határán vagy? Ezek a praktikák segíthetnek

A vállalkozói életben rendkívül egyszerű beleesni abba a hibába, hogy az ember a hét minden napján, a nap 18-20 órájában a munkájára koncentrál. Észre sem vesszük, és a családdal, barátokkal, kikapcsolódással töltött szabadidős tevékenységeket felváltják a koffeintől hajtott, szünet nélküli munkanapok, ami egyenes úton vezet a kiégéshez. Kerüld ezt el, adunk pár tippet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!