Teljesen lebomló, otthon is komposztálható sajátmárkás kávékapszulákat dobott piacra a Waitrose brit áruházlánc.


Az új kapszulák a napraforgómag kérgéből és kukoricából származó cukrokból állnak, így otthoni körülmények között is teljesen komposztálhatók. A kapszulák fedele pedig cellulózból készül, és a termék doboza is újrahasznosítható. A Waitrose képviselője szerint a kávézacc műtrágyaként is használható, így az otthon komposztálható kapszulák még jobb megoldást jelentenek, írja a napi.hu.

Belefulladunk a kapszulákba

A koronavírus-járvány miatt harmadával megugrott a kapszulás kávék otthoni fogyasztása, a gond csak az, hogy a fóliából, műanyagból, fémből készült tégelyek erősen szennyezik a környezetet, mert a lebomlásukhoz 500 évre is szükség van. A világon a becslések szerint évente 20 milliárd kávékapszula készül és megy a kukába.

Léptek a gyártók

A Nestlé Magyarországon márciusban indított kapszulagyűjtési- és újrahasznosítási rendszert, a Nescafé Dolce Gusto kapszuláit egyelőre öt kijelölt MediaMarkt áruházban adhatják le a vásárlók, a cég pedig dolgozik azon is, hogy a gyártásukhoz kevesebb műanyagot használjanak.

A Nespresso Magyarországon 2012 óta gyűjti a használt alumíniumkapszulákat, ezeket az üzletekben is le lehet adni, illetve 2017 óta a futárszolgálat is összegyűjti a kiürült kapszulákat az új megrendelések teljesítésekor.


The Conversation

Friss

Fotó: Futureal

Fotókon az új budapesti pláza, mutatjuk

Pénteken nyílik és lesz benne Zara, GAP, Peek & Cloppenburg, Müller üzlet.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Budapesten a legkönnyebb új munkát találni a fiataloknak

A megkérdezett fiatalok 17 százaléka talált magának új munkahelyet az előző elvesztése után.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Péntektől még drágább a benzin

Ismét emelkedik, a történelmi csúcshoz képest is a benzinár.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!