Magyarok veszik a budapesti luxuslakásokat

A felső kategóriás ingatlanokra továbbra is nagy a kereslet a fővárosban, a járvány sem törte le az árakat. Csak a vevőkör változott.


Az 5 százalékra csökkentett lakásáfa is kedvez az ősszel piacra vitt projektnek, ahol az 1,7–2,6 milliós induló négyzetméterárakat olyannyira nem sokallják a vevők, hogy a lakások több mint felét már el is adták, és a kivitelezés is hamarosan elkezdődik. Erről beszélt a Világgazdaságnak a Fine & Country Hungary ingatlanközvetítő cég értékesítési vezetője, Kacsmarik Ágnes.

A négyzetméterenként hárommillió forintos határt tavaly lépte át a piac, amiben döntő szerepe volt az egykori SZOT-szálló helyén épült Elysium társasház sikerének. A másik ok a kínálat szűkössége, csúcskategóriás luxuslakásból kevés van Budapesten. Buda népszerűbb, a pesti oldalon a történelmi Belváros a legértékesebb övezet. A budai luxuslakáspiacon az elmúlt években átalakult a vevőkör: a magyarok fokozatosan váltották le, illetve szorították ki a külföldi befektetőket.

Kik vesznek 3 milliós négyzetméteráron lakást?

A megerősödött hazai vállalkozói réteg meg tudja fizetni és meg is fizeti az értékőrző, bármikor kiadható, felső kategóriás ingatlanokat, mert ezeket remek befektetésnek tartja. A minőség és a korszerűség olyannyira fontos szempont, hogy a befektetési céllal vásárló magyar vevők folyamatosan forgatják az állományukat, amelybe minél újabb és modernebb, különleges adottságú ingatlanokat igyekeznek bevonni. Bérlet céljára is egyre nagyobb arányban – ma már 60-70 százalékban – magyarok keresnek luxuslakást. A keresletet az is erősíti, hogy a nemzetközi cégek felső vezetőit is egyre inkább a magyarok közül választják ki – olvasható a Világgazdaság cikkében. (Képünk illusztráció)


Ne hagyd ki!