A válság ellenére továbbra is tart a cégalapítási láz
Fotó: Unsplash

A válság ellenére továbbra is tart a cégalapítási láz

A vakcinák meghozták a céglapítási kedvet Magyarországon, főleg az építőiparban. Ennek persze az is az oka, hogy az otthonfelújítási program munkáit számlával kell igazolni…

„Bár a körülményekhez képest viszonylag elfogadhatóan alakult a hazai gazdaság 2020 negyedik negyedéves teljesítménye – a GDP csupán 3,6 százalékkal maradt el előző év azonos időszakától –, a mostani cégalapítási számok inkább a próbálkozásokról tanúskodnak, mint a pozitív vállalkozói hangulatról" – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató elemzője. 2021 februárjában 3270 cégalapítás került közzétételre, ami igen kiemelkedőnek tűnik mind a gazdaság állapotához, mind a korábbi évek tendenciájához mérten.

A februári cégalapítási érték 35 százalékkal haladja meg a cégbejegyzési szempontból igen erős 2020-as havi átlagot is. Az elmúlt évek rekordértéke ugyan 2020 decemberében volt, de attól alig marad el a mostani februári érték, és a decembert leszámítva utoljára 2014-ben láthattunk ilyen magas cégalapítási számokat.

Top 3 szektor cégbejegyzés szerint

Szektor

Cégalapítások (2021. február)

ÉPÍTŐIPAR

738

KERESKEDELEM, GÉPJÁRMŰJAVÍTÁS

680

SZAKMAI, TUDOMÁNYOS, MŰSZAKI TEVÉKENYSÉG

376

Az ágazatokat közelebbről megvizsgálva az építőipar és a kereskedelem adja a cégalapítások jelentős részét, ugyanakkor sok az újonnan induló vállalkozás a „szakmai, tudományos, műszaki tevékenység"-en belül. Ez utóbbi területhez tartoznak többek között a tanácsadó vállalkozások, a könyvelő és könyvvizsgálók cégek, de a médiareklám egyes területei is. Általánosságban nem mondhatók ezek a területek a koronavírus okozta gazdasági átrendeződés nyerteseinek, ugyanakkor a kereskedelem egy része, illetve a szervezetek megújulását segítő tanácsadó vállalkozások egy része szerencsésebbnek mondhatja magát az átlagnál. Ezzel együtt a magas cégalapítási számok jelentős részben tekinthetők kényszervállalkozási hatásnak. Sok korábbi alkalmazott, illetve sok vállalkozó is új szerepvállalásra kényszerült a gazdasági visszaesés hatásaként.


​Nem rekord, de magas a végrehajtások száma is

Forrás: Opten

Bár cégtörlésig szerencsére nem jut el minden végrehajtás alá kerülő vállalkozás, de továbbra is igen sok hazai vállalkozásnak vannak fizetési problémái. Február hónapban 3656 vállalkozás ellen indult végrehajtás, ami nem számít ugyan kiemelkedőnek, de abszolút értékben sajnos még mindig nagyon magas. A szektorokat tekintve arányaiban nagyon sok a végrehajtás az építőiparban, a vendéglátásban és a szállítással foglalkozó vállalkozások körében.

Különösen érdekes mi lesz a vállalkozásokkal, ha a járvány végeztével a termelési számok újra növekedésbe fordulnak, a rendkívüli intézkedések hatálya pedig lejár. Vélhetően mind a cégalapítások tekintetében, mind a különböző eljárások tekintetében még komoly hullámok várhatók majd 2021 során.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) februári értéke átlagosan 11 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Vas, Veszprém és Baranya megyékben érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Komárom-Esztergom, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye produkálta.

Ne hagyd ki!