repülőgép Európa térképe felett
Fotó: Shutterstock

Menekülnek a gazdagok ebből az országból, de vajon miért?

Annyi milliomos hagyja el az Egyesült Királyságot 2024-ben, mint még soha korábban. A jelenséget főként a szigetország aktuális politikai és gazdasági helyzete okozza. Ez a tendencia pedig csak eszkalálódhat: előrejelzések szerint az elvándorlás mértékét az idei parlamenti választások csak tovább növelhetik.


A Henley Private Wealth Migration felmérése szerint 2024-ben nettó 9500 vagyonos magánszemély távozik az országból, ami több mint duplája a tavalyi 4200-nak.

Bá a brit gazdaság stabilnak tűnhet, a Brexit óta eltelt 7 évben összesen 16 500 milliomost – potenciális befektetőt és tőkést – veszített az ország.

Hannah White, az Institute for Government vezetője szerint pedig a gazdagok kivándorlása pedig csak tovább folytatódhat – megnézve a jelenlegi brit politikai helyzetet és a közelgó parlamenti választások esélyeit.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a Munkáspárt jelenleg a szavazatok 46%-án áll, míg a Konzervatívok még ennek felét sem érik el: csupán 21%-ot jósolnak nekik.

Habár előbbi is támogatja a vállalkozásokat, programjukban olyan intézkedések találhatók, amelyek negatívan hatnak a tehetősebbekre.

White véleménye szerint ilyenek az ingatlanokra kivetett magas illetékek és az adórendszer változásai, amelyek további ösztönzők lehetnek arra, hogy egyesek elhagyják az országot.

A fenti számok alapján egyébként az Egyesült Királyság a második helyen áll Kína mögött a kategóriában. Az ázsiai országból 2024-ben várhatóan 15 200 milliomos költözik el.

Ne hagyd ki!