Forint, megtakarítás trendek
Fotó: Shutterstock

Ranglista: itt tartják a magyarok a megtakarításaikat

Kétéves összevetésben legnagyobb mértékben a kötvények (elsősorban állampapír) és a befektetési alapok népszerűsége nőtt. 13,7 millió forint egy magyar háztartás átlagos megtakarítása.


2024 első negyedévében minden korábbinál magasabbra, 54 721 milliárd forintra nőtt a háztartások megtakarításainak állománya - írja a Bankmonitor a jegybank statisztikája alapján. A portál szerint ez csak nominális értelemben tekinthető rekordnak, reálértelemben a megtakarítók több mint 3 évet elveszítettek az infláció miatt.

Bankbetét és állampapír az élen

A legnépszerűbb befektetési célpontnak továbbra is a bankbetét bizonyult: az idei első negyedév végén az összes pénzügyi megtakarításuk 27%-át (14 700 milliárd forintot) tartották betétekben a magyarok. Második helyen a kötvények – túlnyomórészt állampapírok – szerepeltek, ez az eszközosztály az összes megtakarítás 26%-át, 14 100 milliárd forintot volt képes magához vonzani (két év alatt közel 4000 milliárd forintos növekedés). A dobogó harmadik fokára a befektetési alapok fértek fel, amelyek különösen nagy menetelést tudhatnak maguk mögött, alig 2 év leforgása alatt 5 400 milliárd forintról 11 400 milliárd forintra nőtt az állományuk.

Részvényt kevesen vásárolnak

Készpénzben 6 705 milliárd forintot, tőzsdei részvényekben 2 473 milliárd forintot, míg életbiztosítási és nyugdíjpénztári megtakarításokban rendre 2 602 és 2 653 milliárd forintot tartottak a lakossági szereplők.

13,7 millió forint az átlagos megtakarítás, de

Ha egy háztartásra jutó átlagot számítunk a teljes lakossági megtakarításból, akkor sokak számára meghökkentő eredményre jutunk. Mivel a magyar lakossági szektort körülbelül 4 millió háztartás alkotja, így az 54 721 milliárd forintos pénzügyi vagyon 13,7 millió forintos átlagos megtakarítást jelent. Fontos, hogy ezt az értéket óvatosan kezeljük, hiszen a pénzügyi eszközök eloszlása rendkívül egyenlőtlen. A Bankmonitor korábbi számításai szerint a befektetési alapok több mint 90%-a, míg a kötvények közel 80%-a a leggazdagabb társadalmi tized kezében koncentrálódik.

Ne hagyd ki!