Tudod, hogy mik azok a soft skillek egy vezető életében?
Fotó:123RF

Ráfizethetnek a cégvezetők, ha elhanyagolják a soft skillek fejlesztését

Egy vezetőnek számos kihívással kell megküzdenie, amelyek mellett sokszor már nem marad ideje magára. Ahhoz viszont, hogy megfelelően ellássa a feladatait, a szakmai tudása mellett „soft skillekre" is szüksége lesz. Ezek olyan készségek, amelyek kevés ráfordítással, ingyenesen fejleszthetők, ráadásul mindenki számára hasznosak lehetnek a hétköznapokban.


Az emberek csaknem 77 százaléka már a nyilvános megszólalás gondolatától is szorong. Vezérigazgatóként viszont nagyon sokszor kell kisebb-nagyobb közönség előtt kell beszélned.

Igazgatóként valószínűleg számos meetinget kell szervezned, prezentációkat kell tartanod befektetőknek, potenciális vevőkkel kell beszélned, vagy akár video és audio tartalmakban kell megjelenned az online marketingfolyamatokat támogatva.

A siker érdekében fontos megfelelően alkalmazni a testbeszédet, elérni a lehető legjobb mentális állapotot, elsajátítani a megnyerő szóhasználatot.

Az ember ösztönösen le tudja másolni azt, amit nap-mint-nap „elfogyaszt". Vagy legalábbis meg tudja tanulni a látottakat. A készségeid fejlesztéséhez érdemes minden nap profi előadókat nézned, és megfigyelni, hogyan beszélnek a közönségükhöz. Nagyszerű lehetőséget nyújtanak erre a „TED talk" előadások. Elemezed a szónokokat, írj le pár tanácsot, a listát pedig mindig tartsd magadnál. Ez segíthet alkalmazni az ellesett trükköket.

Hálózatépítés

A megfelelő kapcsolati tőke kialakítása rengeteg segítséget nyújthat a jövőbeni problémák megoldásában. A kapcsolatépítés is tanulható készség, amelynek alapja a stabil, határozott, megnyerő kommunikáció. Ne feledd, az új kapcsolatok utókövetése nagyon fontos!

A készség elsajátításához hallgass minél több podcastet olyan vezető személyiségekkel, akik az üzleti szektorod szereplői. Érdemes a kifejezetten az üzletágadra szabott közösségi média csoportokhoz csatlakozni, illetve hálózatépítő konferenciákon részt venni. Mindig tűzz ki egy számot, hány emberrel akarsz találkozni. Ha ez megvan, indulhat is a gyakorlás.

Tárgyalás

A tárgyalás művészetét minden cégvezetőnek meg kell tanulnia. Ha tudod, hogyan időzítsd a mondandódat, miként reagálj az elutasításra, vagy a konfrontációra, és hogy juss egyezségre egy másik emberrel, akkor nyert ügyed lesz. Ezek a készségek kifejezetten fontosak lesznek a beszállítókkal való egyezkedéseknél, vagy a munkavállalók bértárgyalásainál.

Számos lehetőség van a tulajdonság fejlesztésére, például a Kaliforniai Egyetem ingyenes online kurzusban tanítja. Bár nem ingyenes, de jó alapot adhat Chris Voss és Tahl Raz könyve, a „Tárgyalj úgy, mintha az életed múlna rajta! - Meggyőzés egy FBI-os túsztárgyaló módszereivel".

Íráskészség

Egy vezetőnek rengeteget kell írnia minden egyes nap. A magabiztos írásbeli kommunikációban fogalmazz egyszerűen, tisztán és érthetően. Illetve nagyon figyelj a helyesírásra. Ebben segítségedre lehet a Grammarly ingyenes pluginja, az olyan oldalak pedig, mint a Skillshare, hasznos tudással láthatnak el kreatív írásban, valamint a közösségi média használatában.

Aktív hallgatás

Ez már gondokat okozhat egy vezetőnek, aki rendszerint egész nap ötletel, alkot, vagy éppen újít. Ha valaki jó hallgatóság, akkor a visszajelzéseket is jobban megérti, és hamarabb átlátja a befektetők vagy a kliensek nézőpontjait (vagy bárkiét, akivel éppen beszél).

Tanuld meg, hogyan kapcsold át figyelő üzemmódba az agyadat, hogy valóban jelen lehess a beszélgetésben. Az egyik legjobb módszer erre az improvizációs gyakorlás.

Időgazdálkodás

Amint valaki cégvezérré válik, az időbeosztása teljesen felborul. Észre sem veszed, és az egész napodat meetingek, ötletelések és egyéb vezetői teendők fogják kitölteni. Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, jól kell gazdálkodnod az idővel! De semmi baj, talán ez a legkönnyebben megtanulható készség a felsoroltak közül. Tervezd meg a napi beosztásodat, priorizáld a feladataidat, és tanuld meg leküzdeni a halogató beidegződéseket.

Egy napirendkezelő program biztosan a segítségedre lesz!

Ne hagyd ki!