Startupok, botrányok, tőkebevonás

Milyen hatással vannak a nagy botrányok a startupokra tőkebevonás szempontjából?

A rövid válasz az, hogy rossz hatással vannak. A kicsit hosszabb válasz pedig az, hogy növeli az átvilágítás hosszát és minőségét, illetve az értékeléseket is jelentősen csökkentheti rövid távon. Gergely Balázs, a Vespucci Partners kockázatitőke-alap befektetőjének, a Corvinus Egyetem oktatójának írása.

De először is lépjünk egy kicsit vissza, hogy megértük miért van erre szükség. Az FTX-botrányon a milliónyi kisbefektetőn túl a következő kockázati alapok vesztettek pénzt a teljesség igénye nélkül: Tiger Global Management, Blackrock, Softbank, Ontrario teacher’s fund. Paradigm, Sequoia Capital (a teljes lista itt megtekinthető).

A fentebbi listában az óriási és méltán híres nevük mellett a cégekben az a közös, hogy nekik is kismilliónyi befektetőjük van, akik azért fizetnek managementdíjat és sikerdíjat, hogy ezek a pénzügyi vállalatok kiszűrjék nekik a legjobb befektetési lehetőségeket. Az nem probléma, ha valami nem jön össze, ez a korai fázisú befektetések sajátja, de az nem elfogadható, hogy gondatlanság és az átvilágítás teljes hiánya miatt veszítsenek dollármilliókat. Ezért az ő befektetőik, és igazából mindenki, aki ebbe az iparágban fektet be, az „hirtelen” nyomást fog helyezni a kockázati tőkealapokra, hogy minél részletesebb és pontosabb átvilágítást csináljanak a befektetések előtt. A kockázati tőkealapok ezt a nyomást pedig értelemszerűen le fogják nyomni a szakértőikre, akik az átvilágítást csinálják, egyfelől. Másfelől pedig a startupoknál lejjebb fogják nyomni az értékelést, hogy minél kisebbet bukhassanak és a kockázatukat csökkentsék.

De mit érez ebből a startup?

Átvilágítások hossza és minősége nő

Amint szól a tőkebefektető a jogi, technikai vagy sales szakértőnek, hogy az átvilágításnak innentől még betonbiztosabbnak kell lennie, akkor értelemszerűen a szakértő is reagál erre és hirtelen még 4-5 dokumentumot befog kérni vagy még 4-10-30 ügyféllel is beszélni akar, hogy pontosabb képet kapjon a startup valós helyzetéről. Az megkérdőjelezhető, hogy a valóságban ez minőségileg mennyivel fog pontosabb képet adni a startupról, de az biztos, hogy időben jelentősen többe fog kerülni, és hogy az átvilágítási dokumentáció is jóval vastagabb lesz.

Értékelések csökkenése

Az már most is érezhető, hogy akár még a 2021-es értékelésekhez képest is jelentősen csökkent a CEE startupok értékelése 2022 év végén és 2023 elején. Ez valószínűleg rövid távon nem is fog változni, és nem is feltétlenül ajánljuk most, hogy tőkét vonjanak be a cégek, ha nem feltétlenül muszáj.

Összefoglaló

A jó dolog az viszont a pillanatnyi kellemetlenségekben, hogy azok a tőkealapok, akik most fektetnek be, azok előtt jó lehetőségek vannak és rövid távon korrigálni fog a piac. A rossz pedig, hogy eddig ez sosem tartott örökké, amint elindul megint a bikapiac, az átvilágítások ideje valószínűleg ugyanúgy csökkenni fog, az értékelések pedig megint elfognak szállni. De a gazdasági ciklikusság elmélete szerint ez is természetes része a folyamatnak. (x)

Balázs Gergely, a Vespucci Partners investment managerének, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatójának írása.


Ne hagyd ki!