Tippek az anyagi biztonság megszilárdításához
Fotó: Shutterstock

7 nyerő tipp az anyagi biztonság megerősítéséhez

A válság, az elszabaduló infláció és a munkahelyek bizonytalanná válása sok embert elgondolkoztatott a pénzügyi biztonsággal kapcsolatban. Szerencsére vannak olyan óvintézkedések, amelyek a csúszóssá váló talajon is elősegítik az anyagi stabilitás megőrzését.

A havi bankszámlakivonatunkat végignézve számos olyan kiadást fedezhetünk fel, amire nincs feltétlenül szükségünk. Természetesen a vágyott termékek vagy szolgáltatások megvásárlása néha nagyon jól tud esni, és nincs is semmi baj egy-egy ilyen vétellel. A problémák akkor kezdődnek, ha ezek a kiadások rendszeressé, esetleg megszokottá válnak, és szépen lassan egyre több pénzre van szükségünk havonta. Időnként érdemes vetni egy pillantást a vásárlásainkra! Ilyenkor vizsgáljuk meg, hogy milyen területen jellemző ránk a felesleges költés.

A saját szokásainkhoz illeszkedve dolgozzunk ki spórolási tervet! Ehhez érdemes betartani néhány fontos szabályt:

1. Kerüljük el a kísértést!

Ha tudjuk, hogy mik a számunkra csábító helyzetek, akkor igyekezzünk elkerülni ezeket a szituációkat. Ne menjünk például nézelődni a plázába vagy rendeljük inkább házhoz a heti bevásárlást!

2. Annyit költsünk, amennyire szükség van!

Ne felejtsük el, hogy a kiadásinknak nem kell arányban lenni a keresetünkkel. Sokan a fizetésük emelkedésével párhuzamosan tudattalanul is megnövelik a költéseiket. Érdemes ellenállni a csábításnak és egy ilyen fordulat után inkább a megtakarításra koncentrálni.

3. Szabaduljunk meg a szükségtelen tárgyaktól és szolgáltatásoktól!

A legtöbb ember jónéhány olyan tárgyat tárol az otthonában, amelyekre nincs szüksége. Ezeket érdemes eladni, hiszen így egy kis plusz pénz landolhat a családi kasszában, ráadásul több lesz a hely az otthonunkban. A felülvizsgálat a különböző szolgáltatások esetében is elengedhetetlen fontosságú.

4. Tervezzük meg a kiadásokat!

Határozzuk meg, hogy mire mekkora keretünk van egy hónapban, és próbáljunk meg ragaszkodni a limithez. Érdemes minél pontosabban meghatározni ezt az értéket, hiszen a túlságosan tág keret sem tesz jót a megtakarítási céljainknak.

Bizonytalan időkben különösen fontos, hogy odafigyeljünk a kiadásinkra, hiszen a váratlan költségek nagy terhet róhatnak a családi kasszára. Ez különösen igaz lehet, ha a költségvetésünk nem áll biztos lábakon, esetleg egyáltalán nem rendelkezünk tartalékokkal.

5 Így segíthet a biztosítás vészterhes időkben!

A tudatos pénzügyi magatartás egyik fontos lépése a biztosításkötés. Ne felejtsük el, hogy kiszámíthatatlan és költséges események bármikor bekövetkezhetnek az életünkben. Ez az esemény lehet például egy betegség, egy haláleset vagy egy lakástűz. A különböző biztosítási eseményekre eltérő típusú szerződések érvényesek. Szerencsére a biztosítók kombinálják is ezeket a biztosítási fajtákat és akár egy szerződéssel gondoskodhatunk a saját, szeretteink és nagyobb vagyontárgyaink anyagi védelméről. Ne felejtsük el, hogy egy nehezebb életszakaszt vagy egy hosszabb lábadozási időszakot könnyebb átvészelni, ha közben nem kell az anyagiak miatt aggódnunk.

6. Különítsünk el vésztartalékot!

A vésztartalék egy olyan összeg, amelyet a váratlan helyzetek megoldására teszünk félre, ezért azonnal hozzáférhetőnek kell lennie. Fontos, hogy csak akkor költsünk belőle, ha bajban vagyunk, illetve a helyzet normalizálódása után építsük vissza az eredeti összeget. A vésztartalék ideálisan fedezi 6-12 hónap megélhetési költségeit, így nem egy alacsony számról van szó. Természetesen ezt a pénzt időbe telik összegyűjteni, viszont az anyagi biztonság elérése érdekében érdemes kitartónak maradni. A leghatékonyabb, ha a megérkező fizetésünkből azonnal félretesszük azt az összeget, amivel havonta gyarapítani szeretnénk a nehéz időkre megspórolt pénzünket.

7. Fektessünk be hozzáértéssel!

Ha szeretnénk növelni a pénzünk értékét (vagy esetleg csak megóvni az infláció hatásaitól), akkor érdemes foglalkoznunk a befektetésekkel. Természetesen egy ilyen döntést nem szabad elkapkodni és a cselekvés előtt érdemes minél jobban elmélyednünk a befektetésekkel kapcsolatos megbízható forrásokban. Ne felejtsük el, hogy ezen a területen rengeteg átveréssel találkozhatunk, ezért legyünk nagyon körültekintőek és vizsgáljuk meg az információk hitelességét.
Kezdőként természetesen arra is van lehetőségünk, hogy profi segítséget vegyünk igénybe.
A bizonytalan, válságos idők alatt jellemző, hogy az árfolyamok lefelé ívelnek. Ilyenkor érdemes lehet befektetni, hiszen olcsón juthatunk hozzá a befektetéshez és kihasználhatjuk a későbbi felfelé ívelést. Ha azonban csak most kezdünk el ismerkedni a befektetések világával, akkor egy bizonytalan piaci helyzetben érdemes kifejezetten óvatosnak lenni.


Ne hagyd ki!