Dollárbankjegyek szállnak a levegőben
Fotó: Shutterstock

Két kézzel szórni kezdte a pénzt a világ egyik csúcsgazdagja

Éveken át ült egy nagy halom pénzen, több mint 100 milliárd dolláron Warren Buffett. A magas részvényárak miatt nem talált kedvére való befektetési lehetőséget. Most azonban, hogy sok befektető inkább elad, Buffett vásárlói üzemmódba kapcsol.


Buffett Berkshire Hathaway nevű cége 4,3 milliárd dollár értékben 121 millió darab HP-részvényt vásárolt. A technológiai cégben így Buffett részaránya 11 százalék lett. A HP-részvények értéke a hírre rekordütemben emelkedett, majdnem 15 százalékig meg sem állt.

Kivárt, majd költeni kezdett

Az elmúlt hónapban Buffett máshol is bevásárolt. Márciusban növelte részesedését az Occidental Petroleumnál, és bejelentett egy 11,6 milliárd dollárt értékű megállapodást egy biztosítóval, az Alleghany Corporationnel.

A CNN megjegyzi, hogy Buffett, aki imádja az alkalmi vételeket, nemrég még arra panaszkodott: nincsenek jó befektetési lehetőségek.

Egy februári levelében, amelyet a Berkshire Hathaway részvényeseinek küldött, azt írta:

Kevés dolgot látok, ami izgalomba hozna.

Buffett eddig csak messziről figyelte az üzletkötési lázat, amely a koronavírus után magához térő piacot eluralta.

Most azonban, az ukrajnai háború kitörése után, és az Egyesült Államok gazdaságát övező bizonytalanság közepette, úgy tűnik,

elszánta magát vaskos összegek elköltésére.

Az nevet, aki utoljára nevet

Buffett pénzpiaci konzervativizmusát tavaly sokan megkérdőjelezték. A Berkshire Hathaway részvényeinek értéke 2021-ben azonban mégis 30 százalékkal emelkedett, idén pedig máris 15 százalékkal ér többet.

A siker egyik oka lehet, hogy Buffett állhatatosan kitart az energiaszektor mellett annak ellenére, hogy más tőzsdei nagykutyák közben a zöld szektor felé fordultak. Az energiavállalatok részvényei viszont idén az egekbe szálltak, miután

az olaj, a földgáz és a szén ára is emelkedett a világpiacon.

A már említett Occidental Petroleum részvényeinek értéke – amelyben a Berkshire-nek közel 15 százalékos részesedése van – az idei első negyedévben 96 százalékkal emelkedett.

Warren Buffett a dollármilliárdosok idei listáján az ötödik, 118 milliárdos vagyonnal.

Ne hagyd ki!