A családi közös kassza kérdésében nagyon megoszlik a magyarok véleménye
Fotó: Shutterstock

Csak 100 ezerrel lenne több! Magyar családok a hónap végén

Új, reprezentatív kutatással állt elő egy cég a magyar családok pénzügyeiről. Az eredményekből közlünk néhány részletet.


Kellene még százezer

A Cofidis Hitel Monitor kutatását az az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. készítette 500 személy megkérdezésével. Az adatok a 18-69 éves magyar internetező lakosságra tekinthetőek reprezentatívnak – írja a 24.hu.

A felmérés szerint a magyar lakosság harmada jön ki kényelmesen a jövedelméből, a megkérdezettek kétharmada viszont arról számolt be, hogy hiányos a családi kasszájuk, többségükben pedig havi 100 ezer forint hiányzik a költségvetésükből. Ennek fényében némileg meglepő, hogy a válaszadók nagyjából fele nyilatkozta azt, hogy anyagilag támogat nem a háztartásban élő családtagot. A támogatás összege pedig átlagosan 33 ezer forint. Mindezek nyomán a megkérdezettek 12 százaléka tervez hitelt felvenni a következő 12 hónapban.

Így működhet a közös kassza

A többség számára a közös kassza feltétele, hogy a pár a bevételeik legnagyobb részének elköltéséről egyeztessen egymással, de csupán a magyarok 37 százaléka gondolja úgy, hogy ez akkor valósul meg, ha minden bevételük közös számlára érkezik és közösen is használják azt fel. Külön számlája a legtöbbeknek van, azonban a közös háztartásban élő párok alig több mint harmada fér hozzá kölcsönösen egymás számlájához, továbbá harmaduk rendelkezik közös bankszámlával – írja a tanulmány.

Továbbá a megkérdezettek 81 százaléka nyilatkozta azt, hogy úgy is lehet megegyező kasszán egy pár, ha a bankszámlájuk nem közös. Azonban 93 százaléka gondolja azoknak, akiknek van a párjukkal azonos bankszámlájuk, hogy így könnyebb átlátni a családi pénzügyeket.

A kutatásból kiderül az is, hogy az állandó kiadásokat a legtöbben közösen tartott pénzből finanszírozzák. Azonban azokban a háztatásokban, ahol ez nem így működik, a férfiak inkább tekintik magukat a családfenntartónak, és vélik úgy, hogy ők fizetik a kiadások nagyrészét, amíg a nők sokkal kiegyenlítettebbnek látják a költségek eloszlását.

Így áll a pénzhez a család

A felmérés szerint a háztartásokban a férfiak kevésbé érzékelnek nagy különbséget a saját és a párjuk jövedelme között, hiszen átlagosan 19 százalékos differenciát látnak a maguk javára. A nők ezzel szemben átlagban 42 százalékos jövedelem-különbségről számoltak be a társuk irányában.

A válaszadók közel fele szokott pénz adni a párjának, vagy kapni a párjától, azonban jellemzően a nők azok (61 százalék), akik kapnak. A megkérdezettek 63 százalékát egyébként nem feszélyezteti annak elfogadása.

Bár nem meglepő, de a kutatás arra is rámutat, hogy azon párok között van a legtöbb konfliktus a pénzügyek miatt, akik nem jönnek ki a bevételeikből (76 százalék), vagy hitelt szándékoznak felvenni (63 százalék).

Ne hagyd ki!