Bill Gates fekete zakóban, fehér ingben, kék-fehér-fekete nyakkendőben, szemüvegben mosolyog egy ablakos épület előtt
Fotó: Shutterstock

Könyvajánló Bill Gates-től: 5 olvasnivaló az ünnepekre

A Microsoft társalapítója sok éves szokásához híven idén is megosztotta azoknak a könyveknek a listáját, amelyeket jó szívvel ajánl az ünnepi időszakban. Elöljáróban annyit elmondunk, hogy igen nehéz könyvek kerültek az idei listára.Nosztalgia

Gyerekkoromban a science fiction megszállottja voltam. Paul Allennel közösen megszámlálhatatlanul sok órát töltöttünk Isaac Asimov eredeti Alapítvány-trilógiájának megvitatásával. Edgar Rice Burroughs és Robert Heinlein összes könyvét elolvastam. (A Hold börtönében volt az egyik kedvencem). Volt valami izgalmas számomra ezekben a történetekben, amelyek kitolták a lehetőségek határait.

-kezdte éves könyvajánlóját Bill Gates.

Az üzletember valószínűleg nosztalgikus hangulatban állította össze a listáját, ugyanis több sci-fi is bekerült az „ünnepi ötösbe". Az egyik alkotás a Naprendszerünktől 12 fényévnyi távolságra kalauzol el minket, míg a másik csupán a tengeren túlra, nevezetesen az USA-ba repíti az olvasókat. Az ajánlóban megtalálható két nem szépirodalmi, tudományos alkotás, valamint egy olyan regény, amely Bill Gates számára új megvilágításba helyezte a történelem egyik leghíresebb alakját.

Nézzük a listát!

1. Jeff Hawkins: A Thousand Brains: A New Theory of Intelligence

Jeff Hawkins-t a legtöbben úgy ismerik, mint a Palm Pilot kéziszámítógép társfeltalálóját. Sokan azonban nem tudják, hogy a neves feltaláló évtizedeket töltött az idegtudomány és a gépi tanulás közötti összefüggések kutatásával. Ez a könyv remek betekintést nyújt abba, hogyan vélekedik a mesterséges intelligenciáról korunk egyik zsenije. A szerző lenyűgözően mutatja be, hogyan gondolkodnak az emberek az intelligencia természetéről, hogyan működik az emberi agy, és hogy mi kell egy valódi mesterséges intelligencia létrehozásához. Ha érdekel a téma, mindenképp adj neki egy esélyt!

2. Walter Isaacson: A kódfejtő - Jennifer Doudna, a génszerkesztés és az emberi faj jövője

A CRISPR génszerkesztő rendszer az elmúlt évtized egyik legmenőbb és talán legfontosabb tudományos áttörése. Isaacson remek munkát végzett a Nobel-díjas biokémikus Jennifer Doudna és a kollégái felfedezésének bemutatásában, illetve zseniálisan végigveszi a génszerkesztéssel kapcsolatos legfontosabb etikai kérdéseket. Bill Gates alapítványán keresztül került kapcsolatba az életrajzi műben részletezett technológiával, amelyet számos, általa finanszírozott projektben is használnak, de elmondása szerint még így is rengeteget tanult az eljárásól Isaacson-nak köszönhetően.

3. Kazuo Ishiguro: Klara és a Nap

Az irodalmi Nobel-díjas író, Kazuo Ishiguro 2021-es művében egy disztopikus világot mutat be, ahol egy Klara nevű, gyermekek számára kifejlesztett „robotbarát" kalandjait követhetjük nyomon. A történet érdekessége, hogy a borús jövőkép ellenére a robotok nem a gonoszságot testesítik meg, hanem társaságot nyújtanak az emberek számára. A könyv mély gondolatokat ébreszt az olvasóban: vajon milyen lesz az élet szuperintelligens robotokkal? És vajon gépekként fogjuk kezelni a robotokat, vagy valami másként?

4. Maggie O'Farrell: Hamnet

Ha egy igazi Shakespeare-rajongó vagy, imádni fogod ezt a megindító regényt, amely arról szól, hogy személyes élete milyen hatással lehetett egyik leghíresebb színművének megírására. O'Farrell két bizonyítottan igaz tényre építette fel történetét: Shakespeare fia, Hamnet 11 éves korában életét vesztette, amely után néhány évvel az „az avoni hattyú" megírta a Hamletet. Nem akarunk semmit elspoilerezni, ezért csak annyival bővítjük az ajánlót, hogy Bill Gates-nek kifejezetten tetszett Shakespeare feleségének, Anne-nek a karaktere, akit O'Farrell már-már természetfeletti alakként jelenít meg.

5. Andy Weir: A Hail Mary-küldetés

Andy Weir neve sokak számára „A marsi" című regénye miatt lehet ismerős, amelyből Mentőexpedíció néven egy Hollywood-i film is készült Matt Damon főszereplésével. Legújabb könyve egy középiskolai természettudomány tanárról szól, aki egy másik csillagrendszerben ébred fel, és nem emlékszik arra, hogyan került oda. A regényben végigkövethetjük kalandjait, illetve azt, hogyan használja a tudományt és a mérnöki technikát, hogy megmeneküljön. Bill Gates szerint szórakoztató olvasmány, amit egyetlen hétvége alatt elolvasott.

Ne hagyd ki!