A pandémia és a gazdaság újraindítása miatt kellett lépnie az államnak.Indoklások

Már csaknem 140 ezer új diplomást hozott a nyelvvizsgamentesség - tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium csütörtökön az MTI-t. A kormány először 2020 tavaszán teremtette meg a lehetőséget a pandémia miatt "beragadt" diplomák átvételére nyelvvizsga hiányában is. A közlemény szerint a gazdaság újraindításához is nagy szükség van a diplomás munkavállalókra. A felsőoktatási intézmények 2021 elejéig összesen 128 ezer oklevelet adtak ki.

Van, ahol nem kell tudni

Noha sok embernek hozott az állami szférában magasabb fizetést a nyelvvizsga nélküli diploma, európai összehasonlításban továbbra is elkeserítő magyarok nyelvtudása. Az Eurostat 2019. decemberi adatai szerint a magyarok több mint fele nem beszél semmilyen idegen nyelvet, a britek és a románok után nálunk él arányaiban a legtöbb olyan ember Európában, aki csak az anyanyelvén tud megszólalni. A magyar 18-30 évesek tekintetében már valamivel jobb a helyzet, mint korábban. Ugyanakkor a legfiatalabbaknál a tanulás hatékonyságával is problémák vannak, 2018-ban a nyolcadikosok 40 százaléka nem felelt meg a központi angol szintfelmérőn.

Diploma + nyelvtudás = magas fizetés

Az Európai Unióban 2020-ban a 30-34 évesek 41 százaléka rendelkezett felsőfokú végzettséggel - derült ki az Eurostat friss adataiból. Magyarországon ez az arány 31 százalékos, amivel a sereghajtók közé tartozunk. Közgazdászok szerint a diploma egyenesen az elképzelhető legjobb befektetés. Megtérülése kenterbe veri mind a részvényt, mind a kötvényét, mind az ingatlanokét. A diploma aktív nyelvtudással pedig egyenes utat jelent az átlag feletti fizetéshez.

The Conversation

Friss

Fotó:Lounge Group

Két marketingmegoldás, ami még a szakmai guruk elismerését is kivívta

Az elmúlt másfél év legjobb szakmai megoldásának nevezték a Coca Cola és a Burger King egy-egy aktivitását a jövő heti budapesti Marketing Summitra készülő vállalati és ügynökségi vezetők. Újfent bebizonyosodott, hogy az önazonos reklám az, ami igazán hatásos.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Dan Gold on Unsplash

Itt a lista, ezek az élelmiszerek drágultak nagyon sokat

Mutatjuk, mi mennyibe kerül most.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Spar: jó magyar gyümölcs joghurt nem igazán létezik

Hosszú interjút adott a Spar magyarországi vezetője, beszélt többek között a béremelésről, a beszállítókról, arról, hogy mennyi pénz vittek ki tavaly az országból nyereségként, és hogy mennyit fektettek be 30 év alatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!