Tavaly március legelejétől megújult energiacímkéket találhatunk a háztartási gépeken
Fotó: Shutterstock

Háztartási gépet vennél húsvéti ajándéknak? Erre figyelj!

Érdemes szemügyre venni a háztartási gépek vásárlásakor az energiacímkéket, hiszen jelentős összegeket spórolhatnak nekünk a későbbiekben, valamint a környezet is jobban járhat, ha kedvezőbb energiahatékonyságú készülékeket használunk.


Vásároljuk tudatosan háztartási gépet

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) fogyasztóvédelmi szakemberei látják el a mekh.hu-n az olvasókat néhány jó tanáccsal, hogy mire érdemes odafigyelni, ha energiahatékonyság és a fenntarthatóság szempontjából kedvező háztartási gépet kívánnak vásárolni.

A szakértők szerint először érdemes tisztába lenni vele, hogy mekkora teljesítményű készülékre van szükségünk. Ha például egyedül élünk, valószínűleg nem kell nagy munkabírású mosógép. Azok a gépek jellemzően több energiát, esetleg vizet fogyasztanak és az áruk is magasabb lehet.

Az energiacímkék és az ökocímke

A készülékek energiafogyasztásáról, esetleg vízfogyasztásáról tájékozódhatunk az energiacímkéjén is, ahol szín- és betűkódok mutatják annak értékeit. A háztartásunk energiaköltségei jelentősen csökkenthetőek az energiahatékony berendezések használatával, valamint ezen gépek környezeti terhelése is kisebb.

Az energiacímkéken színes A-G skála jelzi a termék energiahatékonysági besorolását. Az zöld „A” kategóriának a legkedvezőbb a fogyasztása, amíg a piros „G” a legkevésbé előnyös.

Tavaly március legelejétől a megújult címkék megtalálhatóak a háztartási hűtőkön és fagyasztókon, a borhűtőkön, a mosógépeken, valamint a mosó-szárítógépeken, a mosogatógépeken, a tévéken és a kijelzőkön, illetve a fényforrásokon is.

Néhány terméken egy virágmotívum is szerepel, azaz az EU Ecolabel, vagyis az európai ökocímke. Azon vállalat termékei kapják meg ezt a kitüntetést, amelyek a gyártás során környezetbarát technológiákat használnak. Az ökocímkével ellátott termékek és szolgáltatások a teljes életciklusuk során alacsonyabb környezeti terhelést okoznak.

Hazánknak is van emellett egy saját védjegye, amely a környezetbarát termékek megkülönböztetésére szolgál. Ez pedig nem más, mint egy kocsánytalan tölgy.

Egyéb jó tanácsok

A szakemberek szerint arra is érdemes figyelni, ha külföldről vásárolunk terméket, hogy a berendezés megfelel-e a hazai előírásoknak, esetleg a csatlakozója kompatibilis-e a lakásban található konnektorokkal. Továbbá a garanciális feltételekről is érdemes előre tájékozódni.

Valamint hiába választunk energiatakarékos gépet, ha nem figyelünk rá oda, sok pénzt veszíthetünk rajta.

„A készülékek stand-by üzemmódban is fogyasztanak energiát. A pirosan világító kis ledek éves szinten több ezer forintot elvihetnek feleslegesen. Tanácsos ezeket a berendezéseket kapcsolóval rendelkező hosszabbítóval egyszerre áramtalanítani. A konnektorban felejtett töltők észrevétlenül fogyasztják az áramot, ezért, ha nem használjuk, mindig húzzuk ki a telefon- és laptoptöltőket”

- írja a tájékoztató. A szakemberek emellett említést tesznek arról is, hogy a hűtőszekrényt érdemes jól szellőző, száraz helyiségben, naptól, tűzhelytől, fűtőtesttől távol üzemeltetni, a mosó- és mosogatógépet pedig csak akkor beindítani, ha megteltek. A modern háztartási gépeken pedig a leghatékonyabb lehet az „ECO” program használata.

Ne hagyd ki!