Emelt szintű készültség a magyar kórházakban

A járványügyi védekezés hatékonysága érdekében hozott intézkedésekről is beszélt a miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjújában.


A helyzet drámaian romlik. A fertőzések száma a következő két hétben drasztikusan nőni fog, a kérdés, hogy az egészségügy teherbíróképessége elég lesz-e

- mondta Orbán Viktor a közrádiónak.

Az operatív törzs reggeli adatai szerint 4668 új fertőzöttet találtak, 123 koronavírusos beteg hunyt el. Kórházban 5027 ember van, közülük 451-en lélegeztetőgépen.

Emelt szintű készültség a kórházakban

Orbán Viktor bejelentette, el kellett rendelni az emelt szintű készültséget a kórházakban. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy azt a készültségi állapotot kell visszahozni, ami áprilisban és novemberben volt (Ha kiderülnek a részletek, frissítjük cikkünket). A vezénylési listákat is át kellett nézni, vagyis áttekintették, hogy szükség esetén honnan és hova lehet, kell átcsoportosítani egészségügyi dolgozókat, a védekezéshez szükséges eszközöket.

Jelenleg 15831 szabad kórházi ágy van, 2296 lélegeztetőgéppel felszerelve, vagyis a rendszerben van tartalék.

Utazási korlátozások

A határoknál mindenképpen szigorításokra van szükség a járvány erőteljes felfutása miatt. A kormányfő azt mondta, az üzletembereknek is meg kell érteniük, hogy a járvány gyors terjedését előidéző vírusmutánsok miatt az Európán kívüli, akár üzleti célú utazásokat is radikálisan korlátozni kell. Az operatív törzs ebben az ügyben szigorít, mert vannak, akik a jelenlegi rendelkezéseket kijátszva nyaralni mennek, amivel növelik a dél-afrikai vírusmutáció behurcolásának kockázatát.

Döntő napok jönnek 

Ez az a helyzet, amikor az egyik szemünk nevet, a másik sír Egyfelől van vakcina, lehet gondolkodni a feloldásról, közben viszont átmenetileg 2-3 hétig egy erőteljes felfutó szakasz következik, amihez viszont fegyelmezettségre van szükség. A következő napok adatai döntőek lehetnek a további belföldi szigorítások ügyében, mondta a miniszterelnök. A kormány március 15-ig biztosan fenntartja a jelenleg érvényes korlátozásokat.

Ne hagyd ki!