űrsikló kilövése

Illusztráció.

Farkas Berci nyomában - Bemutatták a magyar űrhajósjelölteket

A válogatásnak még nincs vége: a versenyben maradtak további képzéseken és teszteken fognak majd átesni, hogy megalapozott döntés születhessen, ki lesz az újabb magyar, aki a világűrbe utazik.


A kiválasztás

Bemutatták azt a négy űrhajósjelöltet, akik közül kikerül az az ember, aki a HUNOR program keretében, az amerikai Axiom Space Inc. együttműködésével, 2024 végén vagy 2025 elején 30 napos kutatási misszión vesz részt a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) – számolt be róla az ATV.

A programra megközelítőleg 240 ember adta be a pályázatát, akik különböző teszteken és vizsgálatokon estek át az Európai Űrügynökség bázisán, a Semmelweis Egyetemen és a Magyar Energiatudományi Intézetben.

A hosszas válogatási procedúrát követően nyolcan maradtak, őket a Magyar Honvédség kecskeméti repülőbázisán tesztelték tovább vadászpilóták segítségével. Ennek eredményeként a szakértői testület előző nap leszűkítette a listát négy főre.

Íme a névsor!

A négy jelölt

  • Kapu Tibor fejlesztőmérnök,
  • Cserényi Gyula villamosmérnök,
  • Szakály András tervezőmérnök
  • Dr Schlégl Ádám ortopédsebész.
A misszió
A kiválasztott az Európai Űrügynökség és az amerikai Axiom Space Inc. együttműködésével 2024 végén vagy 2025 elején harminc napos kutatási misszión vesz majd részt az ISS-en, ahol magyar űreszközöket fog tesztelni és kísérleteket végez magyar kutatócsoportok számára. Az érintettek a következő évben további képzéseken és teszteken fognak átesni annak érdekében, hogy a folyamat végén teljességgel megalapozott döntés születhessen.

Ne hagyd ki!