A Facebook Reality Labs egy olyan karkötőt fejlesztett, mely a kiterjesztett valóság új szintjét hozta el. Segítségével ugyanis gondolatainkkal irányíthatnánk számítástechnikai eszközeinket.


​Egy kis gyorstalpaló

Napjainkban egyre többet találkozni az AR és a VR kifejezésekkel. A VR (virtual reality) a virtuális valóságot takarja. Például egy VR-szemüveget felvéve egy új világba lépünk. A különféle játékokat, filmeket úgy látjuk, mintha azokban mi magunk is szereplők lennénk. A kiterjesztett valóság (AR=augmented reality) a valódi világunkat formálja át. A telefonunk kameráján, vagy egy szemüvegen át a valóságot látjuk, amit az eszközünk fel tud tölteni plusz tartalommal.

Mi az újdonság?

A Facebook Reality Labs előállt egy olyan karkötővel, ami képes arra, hogy az agyból a kézbe és az ujjakba küldött jeleket digitális utasításokká alakítsa. Ez azt jelenti, hogy minimális erőfeszítéssel kezelhetünk egy AR-rendszert, és még az is elképzelhető, hogy elég csak valamire gondolnunk ahhoz, hogy utasítást adjunk a gépnek. Például kigondoljuk, hogy balra húznánk a kezünket. Az agyból elindul egy elektromos jel, ami a motor-neuronok segítségével átmegy a gerincen, majd eléri az izmainkat. A Facebook új eszköze ezt az elektromos jelet tudja elcsípni az izomban, és vissza tudja fejteni, hogy mit is szeretne a tulajdonos csinálni?

​Nem gondolatolvasó

Így egy kiterjesztett valóságra épülő szolgáltatás lényegében „csettintésekkel", az intelligens kattintással irányítható lenne. Például épp nézzük a naptárunkat kivetítve, ám eszünkbe jut, hogy ha balra húzzuk, akkor a böngészőt vetíti ki. Amint ezt kigondoljuk, az eszköz elcsípi a jelet, és anélkül, hogy a mozdulatot véghez vinnénk, megcsinálja helyettünk. Vagy kiveszünk egy lábast a szekrényből, elővesszük a tésztát, az eszköz pedig megkérdezi, hogy szeretnéd-e megfőzni, mert bizony felismeri, hogy valószínűleg ez fog következni. Összeérintjük az ujjainkat, és már indul is a tűzhely. Fontos megjegyezni, hogy nem arról van szó, hogy ez a megoldás kiolvassa a gondolatainkat. Inkább úgy lehetne jellemezni, hogy ez a technológia képes dekódolni azt, hogy mi lesz a következő cselekvésünk. Nagyjából. A technológia még gyerekcipőben jár, de igen nagy előrelépést eredményezhet.

Itt olvasható több információ, illetve csatolunk egy videót, amely segíthet jobban elképzelni, miről is van szó.

The Conversation

Friss

Szeptemberben kidobják a sugar daddy-ket a Google Play-ről

A Google Play szakemberei megvizsgálták a vállalat érzékeny tartalmakra vonatkozó irányelveit, és úgy döntöttek, ideje változtatni a szabályokon. Szeptembertől egyetlen sugar daddy app sem kerülhet be az androidos piactér kínálatába.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Potom pénzért árverezik el Diana hercegnő esküvői tortaszeletét

A Dominic Winter aukciós ház gondoskodott róla, hogy Diana hercegnő és Károly herceg menyegzőjéről az esemény után 40 évvel is beszéljenek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ez a 16 éves srác összehozott egy 2 millió dolláros üzletet

A tavalyi év egyértelmű nyertesei a kiskereskedelmi online vállalatok voltak, illetve a 16 éves New Jersey-i Max Hayden.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!