Ritkán hallott indokkal mondott le a TikTok vezére
©Peter KováÄ?/123RF.COM

Ritkán hallott indokkal mondott le a TikTok vezére

A TikTok-ot birtokló ByteDance vezérigazgatója, Zhang Yiming bejelentette, lemond a pozíciójáról. A vezetői szerepet Rubo Liang, a vállalat társalapítója veszi át - írja a BBC.


A csaknem 10 éves pályafutása során ez lesz a kínai technológiai óriás legnagyobb átalakulása. Zhang Yiming levélben jelentette be lemondását a dolgozóknak. Döntését azzal indokolta, hogy nincsenek meg a kellő képességei a vállalat sikeres irányításához, a jövőben inkább a szervezeti és a piaci trendek elemzésére fókuszálna. Ezzel sokkal inkább támogatná a vállalat döntéshozó folyamatait. Azt is hozzátette, eléggé introvertált és antiszociális, a személyes találkozók helyett az online megbeszéléseket preferálja, ami hosszú távon nem segítené a vállalat jövőjét.

Rubo Liang jelenleg a vállalat emberi erőforrások osztályának vezetője. Zhang Yiming megjegyezte, az utódja felbecsülhetetlen segítséget nyújtott a vállalat felépítésében.

Az igazgatóváltást 6 hónap alatt zavarják le, így biztosítva a zökkenőmentes átmenetet.

Kereszttűzben

A 2012-ben alapított ByteDance az elmúlt 9 évben Kína egyik legnagyobb technológiai vállalatává fejlődött. A cég éves bevétele tavaly meghaladta a 37 milliárd dollárt (10 582 milliárd forint). A vállalat leghíresebb terméke a TikTok, amely jelenleg havonta több mint 700 millió aktív felhasználóval büszkélkedhet.

Az applikáció brutális népszerűsége azonban sokaknak szemet szúrt. Donald Trump az elnöksége idején keményen támadta a kínai vállalatot, mert szerinte a ByteDance nemzetbiztonsági kockázatot jelentett az USA-nak. Azzal vádolta a vállalatot, hogy a TikTok a felhasználók személyes adatait a kínai kormány kezére játszotta. Természetesen a TikTok ezt tagadta.

Az USA mellett Kína is szorongatja a ByteDance-t. A keleti szuperhatalom átfogó ellenőrzéseket indított az utóbbi időben a technológiai óriáscégeknél. Peking hosszú éveken keresztül szabad kezet adott ezeknek a vállalatoknak a fejlődés reményében, azonban arra jutottak a döntéshozók, hogy kezd kicsúszni a kezükből az irányítás. A kommunista államban ezt nem nézik jó szemmel. Ezért egyebek között a ByteDance-t is felszólították a pénzügyi folyamatok szigorúbb szabályozására. Egyelőre komolyabb szankciókat nem vezettek be a vállalat ellen, de folyamatos ellenőrzésekre számíthatnak.

A kínai jegybank korábban jelezte, hogy az érintett technológiai óriások nagyban hozzájárultak a pénzügyi szolgáltatások elterjedéséhez, viszont számos vállalat törvénysértő módon működik. A központi bank tisztességtelen versennyel és a fogyasztók érdekeinek megsértésével vádolta a szóban forgó cégeket.


Ne hagyd ki!