Egy videójáték-mentor havi egymilliót is megkereshet. De mit csinál érte?
©Oleksandr Lutsenko/123RF.COM

Egy videójáték-mentor havi egymilliót is megkereshet. Mit csinál érte?

A 24 éves Natesha Amber számára az elmúlt fél év olyan volt, mint a valóra vált álom. Havonta több mint 3 ezer dollárt (átszámítva egymillió forintot) keres, ráadásul úgy osztja be a munkaidejét, ahogyan neki tetszik. De vajon mivel foglalkozik? Hivatásos videójáték-mentor.


Ha valakinek 20-30 évvel ezelőtt azt mondtuk volna, hogy komoly pénzeket lehet keresni úgy, hogy egész nap csak videójátékokkal játszik az ember, valószínűleg kinevetett volna. Mára viszont ez valósággá vált. Sokan kamerát ragadtak, elkezdték közvetíteni az interneten, ahogyan játszanak, majd jöttek a követők, és sokan pár hónap alatt dollármilliomossá váltak az előfizetőknek és a szponzoroknak köszönhetően. Arról nem is beszélve, hogy az e-sport események már annyi nézőt vonzanak, hogy egész stadionokat töltenek meg egy-egy világeseményen. Natesha Amber is ebben az üzletágban találta meg a hivatását. Annyi különbséggel, hogy ő mentorálja a gamereket. A CNBC arról kérdezte, milyen egy videójáték-mentor élete.

Álommunka, ha valaki szereti

Natesha Amber élete kicsit hasonló az Uber sofőrökéhez. Amikor kedve tartja, bejelentkezik a munkaadója, a LegionFarm platformjára. Ekkor megjelenik, hogy elérhető az online térben. A játékosok „megbízásokat" adhatnak neki, amit kedve szerint elfogadhat. Alapvetően úgy néz ki a dolog, hogy videochat segítségével csatlakozik az ügyfélhez, figyeli, ahogyan játszik, és tanácsokat ad neki, hogyan válhatna jobbá. Natesha hozzátette, olyanok is vannak, akik csak társaságra vágynak a hosszú játékmenetek közben. Az alkalmazottak 1-2 órás mentorálások mellett akár maratoni, 8 órás játékmeneteket is vállalhatnak.

Amber gyerekkora óta rajong a videójátékokért. A Nintendo-s klasszikusokkal kezdte, majd eljutott egészen a manapság népszerű Overwatch-ig, végül pedig az Apex Legends-ig. Jelenleg utóbbinak köszönheti bevételei nagyrészét. Hozzátette, hogy nőként rengeteg kritikát kapott a többi gamertől, ez viszont csak még elszántabbá tette. Aztán mikor már odáig jutott, hogy több száz órát fektetett a játékokba, rájött, hogy pénzt is kereshetne a tudásával. Ekkor talált rá a LegionFarm vállalatra.

Bárhol a világon

A LegionFarm kiválasztási folyamata nem sokban különbözik a hagyományos cégek módszereitől. Az interjú után a jelentkezőnek játszania kell néhány menetet a cég által kijelölt, hivatásos, profi gamerek ellen. Ez után értékelik a statisztikáit és a képességeit, és ha megfelelt, kezdheti is a munkát. 3 szint van a cégnél: félprofi, profi és VIP. Ezek sorrendben 5, 10 és 15 dollárt fizetnek óránként.

Amber félprofi szinten kezdte, majd néhány hónap alatt, több mint 300 órányi kemény „edzésnek" köszönhetően felküzdötte magát a VIP szintre. Elmondása szerint havonta valamivel több mint 3 ezer dollárt keres. Fontos megjegyezni, ez csak és kizárólag attól függ, mennyi munkát vállal. Amber hetente minimum 40 órát szentel a mentorálásnak. Emellett van egy Twitch-fiókja is, ahol rendszeresen élőben közvetíti, ahogyan játszik. Hozzátette, nagyon sok követője innen pártol át a LegionFarm platformjára, hogy igénybe vegyék a szolgáltatásait. Minden beszervezett ember után további 30 dollár üti a markát. Megjegyezte, attól is függ a VIP besorolása, hogy mennyi visszatérő vendége van, és hány pozitív értékelést kap. Amber imádja a munkáját, ami szinte semmilyen megkötéssel nem jár. Csak egy számítógép, vagy egy konzol, illetve internethozzáférés szükséges, így a világ bármely pontjáról dolgozhat.

A LegionFarm mentorai Oroszországtól kezdve Európán át egészen az USA-ig, mindenhol megtalálhatók. Az egyetlen feltétel a csatlakozáshoz, hogy jó játékos legyél. És persze az sem árt, ha jó fej vagy. Fontos, hogy kedveljenek a felhasználók.

Ne hagyd ki!