Milliárdos adótartozás is előfordul a listán
Fotó: Shutterstock

Elképesztő összegekkel lógunk a NAV-nak

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) frissítette a legnagyobb adósságot felhalmozó cégek és magánszemélyek listáját. Többmilliárdos összegű tartozást is találhatunk a felsorolásban.


A legnagyobb adósok egy listán

A NAV oldalán érhető el az a lista, amelyen a tavalyi év utolsó negyedévében a 80 legnagyobb adótartozással rendelkező magánszemélyek és cégek szerepelnek. A feketelistára nem kevesebb mint 10 millió forint feletti tartozással (a 80. helyezettnek több mint 10,1 millió forint elmaradása van) lehetett felkerülni.

Ugyan ezek is jelentős összegek, általában ennél többet kell fizetni az adósoknak, hiszen rárakódhatnak például a késedelemből eredő pótlékok, a bírságok vagy a késedelmi kamatok. A lista utolsó helyén álló magánszemélynek például nagyjából 20,6 millió forintot kellene átutalnia a NAV-nak ahhoz, hogy az adóságait teljes mértékben rendezze – írja az mfor.hu.

Óriási összegekről beszélhetünk

Az adóhatóság 80-as listáján szereplő cégeknek és magánszemélyeknek összesen tehát 13,8 milliárd forint adótartozásuk van, azonban körülbelül 22,4 milliárd forintot kellene kifizetniük a jogkövetkezmények miatt.

A 10,1 millió forinttól pedig nagyságrendekkel nagyobb összegek szerepelnek a lista elején. A három legjelentősebb adóssággal rendelkező cég adóhiánya a 600 millió forintot is meghaladja, az első helyen állóé ráadásul ennek az összegnek a sokkszorosa. A megállapított jogkövetkezmény szintje pedig mindannyiuknál meghaladja az 1,2 milliárd forintot.

Ők a legnagyobb adósok

A lista harmadik helyezettje az Ashdod Trade Kft. A cég 2018. szeptemberében alakult és Budapestre van bejelentve, fő tevékenysége pedig a vegyestermékkörű nagykereskedelem. A megállapított adóhiánya nagyjából 610 millió forint, azonban a jogkövetkezményekkel együtt 1,65 milliárd forintot kellene befizetnie az adóhatóságnak – írja a cikk.

Második helyen a szintén budapesti Kerek Szerencse Kft. áll. A ruházati kiskereskedelemmel foglalkozó vállalkozást 2019. szeptemberében alapították, és egy ázsiai magánszemély tulajdonában van. A cég tartozása 635 millió forint, a jogkövetelményekkel kiegészülve azonban 1,2 milliárd felett jár a befizetendő összeg.

A tavalyi év utolsó negyedévének a legnagyobb adósa pedig a 2019-ben alapított, érdi székhelyű IDT Logistic Group Zrt. A cég fő tevékenysége a textil-nagykereskedelem. A vállalat 2,5 éves fennállása óta 2,6 milliárd forint adótartozást halmozott fel. A jogkövetelmények miatt azonban 5,4 milliárd forint a ténylegesen kifizetendő elmaradása.

Ne hagyd ki!