A magyar adórendszer a világ legversenyképesebb  adórendszereinek egyike
Fotó: Shutterstock

A magyar adórendszer versenyképesebb, mint az amerikai

Hazánk az első tíz közé került az OECD-országok adórendszerének vonzerejét vizsgáló Tax Competitiveness Index idei rangsorában. Magyarország ezzel megelőzte egyebek között Svédországot, Németországot és Ausztriát is – hívja fel a figyelmet az EY.


Magyarország hat helyet előre lépve a 7. lett a vizsgált 38 OECD-ország közül a Tax Foundation által minden évben megjelentetett nemzetközi adó-versenyképességi rangsorban. Az adópolitikával foglalkozó kutatás azt vizsgálja, hogy az egyes adórendszerek mennyire biztosítanak megfelelő környezetet a befektetések, valamint a munkavállalók és a vállalkozások számára.

A rangsorban hazánk (7.) megelőzi egyebek között Németországot (15.), Ausztriát (18.) és az Egyesült Államokat (21.) is. V4-es kitekintésben csak Csehország áll előttünk (5.), Szlovákia a 13, Lengyelországot 28. helyet foglalja el. A lista élén – akárcsak tavaly – Észtország áll, míg a sereghajtó ezúttal Franciaország (38.).

A tanulmány kiemeli, hogy Magyarország legnagyobb erőssége az OECD országok között legalacsonyabbnak számító társasági adó (9%), illetve a nemzetközi vállalatokra vonatkozó adószabályokat is az átlagosnál jobbnak értékeli. Az egységes személyi jövedelemadó rendszerét szintén előnyként tartja számon a felmérés. A riport megállapítja, hogy ezek fenntartásához a vizsgált államok körében itthon a legmagasabb az áfakulcs (27%) ezért ebben az évben is a fogyasztási közterhek terültén sorolta hátra Magyarországot az elemzés.

A Tax Foundation adó-versenyképességi indexről

A Tax Foundation nemzetközi adó-versenyképességi indexe (International Tax Competitiveness Index 2022 - ITCI) azt méri, hogy az OECD-országok adórendszerének felépítése – a beruházások alacsony adóterhein és az adósemlegességen keresztül – mennyire támogatja a versenyképességet. Az ITCI több mint 40 változót vesz figyelembe öt kategóriában: társasági adók, egyéni adók, fogyasztási adók, vagyonadók és nemzetközi adózási szabályok.


Ne hagyd ki!