Kiakasztó lehet az áfabevallás elkészítése

Az idén utoljára kénytelen az adóhatóság hathatós segítsége nélkül elkészíteni áfabevallását az a 70 ezer vállalkozás, amely csütörtökig teljesítheti éves áfabevallási kötelezettségét.


Ezeket a cégeket jövőre már az adóhatóság segíti az egyik legbonyolultabb adózási kötelezettség teljesítésében azzal, hogy megküldi nekik a bevallás kiajánlott tervezetét - mondta a Pénzügyminisztérium államtitkára. Tállai András emlékeztetett arra, hogy idén nyártól az adóhivatal áfabevallás-tervezetet ajánl ki az érintetteknek, ami évente mintegy félmillió vállalkozásnak jelent könnyebbséget. Először a 2021. júliusról szóló havi áfabevallás tervezetét ajánlja ki a hivatal.

A NAV a saját nyilvántartásaiban rendelkezésre álló adatokat, például az online számla és pénztárgép adatokat ajánlja ki elektronikusan. A rendszer a számlák adatait tételsoronként megmutatja, továbbá biztosítja az adómértéknek (5-18-27 százalék) vagy mentességnek megfelelő összesítést, valamint a fordított adózás alá tartozó számlák adatának megjelenítését

- sorolta Tállai András.

Az újítás előnyei

A NAV új, az EU-ban is példaértékűnek számító szolgáltatása egyrészt lehetővé teszi a cég saját ügyvitelének digitalizálását, másrészt nagymértékben csökkenti a vállalkozások, illetve a könyvelők adminisztrációját már önmagában azzal is, hogy az adóhivataltól érkező pontos adatok állnak majd a rendelkezésükre.


Ne hagyd ki!