Kormányinfó, Gulyás Gergely miniszter
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Védelmi hozzájárulást fizetnek a bankok, multik, energiacégek

Háborúellenes akciótervről döntött a kormány - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.


A miniszter azt mondta, a kormány döntött arról, hogy védelmi hozzájárulást kell fizetnie minden olyan multinacionális vállalatnak, amely a háborús időkben extraprofitra tett szert. Ismertetése szerint a hozzájárulást a bankszektornak, a multiknak és az energiacégeknek kell megfizetniük. Mindebből idén 400 milliárd forintos költségvetési pluszbevételre számít a kormány. Gulyás Gergely közölte, 2024-ben érdemben a bankadó mértéke nem változik. A bankadót minden olyan banknak meg kell fizetnie teljes egészében, amely nem növelte teljes állampapírállományát.

Megemelik a bankok által fizetett tranzakciós illeték mértékét és a bankok devizaműveleteire valutaátváltási illetéket vetnek ki. Augusztus 1-től a tranzakciós illeték 0,45 százalékra ugrik, a tétel plafontszintje 20 ezer forint. A készpénzfelvételnél 0,9 százalékra emelkedik a költség.

A konverziós műveleteknél a kiegésztítő illeték 10 ezer forintos limit mellett 0,45 százalék lesz. Annak érdekében, hogy ezt ne lehessen áthárítani a családokra, 2024-ben a számlavezetési és a kártyahasználati díjra stopot vezetnek be a lakossági kártyákra és számlákra.

A miniszter azt mondta, az energiaszektorra és a multinacionális cégekre kivetett extraprofitadót és a kiskereskedelmi adót nem csökkentik idén

Gulyás Gergely az akcióterv részeként beszélt a háborús propaganda elleni fellépésről. Kifejtette, fontos a legnagyobb átláthatóság, ezért kötelezni fogják a pártokat és a médiumokat arra, hogy forrásaikat tegyék átláthatóvá. Magyarország fenntartja magának a jogot, hogy a külföldről érkező forrásokat, amelyek a háborús propagandát szolgálják, visszautalja a feladónak - mondta.


Ne hagyd ki!