Felfüggesztett börtön a 92 éves milliárdosnak
Fotó: Shutterstock

A börtönt megúszta, de durva bírságot fizet a 92 éves milliárdos

Tizenhét hónap, két évre felfüggesztett börtönre ítélte csütörtökön a bíróság Londonban Bernie Ecclestone-t, a Forma-1-es gyorsasági autóverseny-sorozat korábbi jogtulajdonosát, miután Ecclestone elismerte a terhére rótt adócsalási vádat a tárgyaláson.


A 92 esztendős milliárdos korábban tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el. Ecclestone büntetőpere eredetileg novemberben kezdődött volna, de mivel a kezdeti tagadás után beismerte, hogy adócsalást követett el, az angol-walesi büntetőjog alapján a bíróság külön büntetőper nélkül is ítéletet hozhatott. Ecclestone eltitkolt a brit adó- és vámhivatal (HMRC) elől egy 400 millió fontos (csaknem 180 milliárd forintos) vagyonrészt, amelyet egy szingapúri vagyonalapban tartott.


A HMRC az után indított vizsgálatot, hogy a Forma-1 volt irányítója 2015-ben közölte: Nagy-Britannián kívül sehol nincs olyan letétbe helyezett vagyoneszköz, amelynek bármilyen formában ő lenne a kedvezményezettje.

A vád képviselője a csütörtöki tárgyaláson kijelentette: Bernie Ecclestone annak idején tudatosan közölt valótlan vagy félrevezető információt az adóhatósággal. Elhangzott ugyanakkor az is, hogy Ecclestone vállalta 653 millió font (292 milliárd forint) megtérítését az adóhivatalnak elmaradt adók és adóvétségért kiszabott bírság formájában. (Forrás: MTI)


Ne hagyd ki!