Csalódott arab ember fehér ruhában a sivatagban sétál az Egyesült Arab Emírségek, pontosabban Dubai felé, miután megtudta, hamarosan társasági adót kell fizetnie
Fotó: Shutterstock

Vége a jó világnak,  "bezzegországban" is bevezetik a társasági adót

A megrázó hírt az Egyesült Arab Emírségek pénzügyminisztériuma jelentette be.A régi jó dolgokból…

A társasági adó bevezetése komoly változást hozhat az ország gazdasági életébe, amely az elmúlt években adómentes kereskedelmi központként tömegével vonzotta a vállalkozásokat a világ minden részéről. A gazdasági szereplők 2023. június 1-jétől számíthatnak az új adóteherre.

Az ország vezetése jelen állás szerint 9%-os adókulcsot fog bevezetni azokra a vállalatokra, amelyek jövedelme az adott pénzügyi évben meghaladja a 375 ezer dirhamot (cirka 32,5 millió forint).

Azok a cégek, amelyek adóköteles jövedelme nem haladja meg az említett összeget, továbbra is élvezhetik az adómentességet – az ország így szeretné támogatni a kisvállalkozásokat és a startupokat.

A minisztérium hozzátette, az ország adórendszere a változások után is a világ legversenyképesebbjei közé fog tartozni.

Továbbra is kedvező

A minisztérium kifejtette, hogy a társasági adó csak a vállalkozás „korrigált nettó számviteli nyereségére” vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy a magánszemélyeknek továbbra sem kell majd adózniuk a foglalkoztatásból, ingatlanbefektetésekből és részvénybefektetésekből származó, illetve egyéb, az Egyesült Arab Emírségekben folytatott kereskedelemhez vagy vállalkozáshoz nem kapcsolódó személyes jövedelmük után.

Továbbá a „szabadövezeti” vállalkozások – amelyekből több ezer található az országban – különböző tásaságiadó-kedvezményekben részesülhetnek, amennyiben minden szükséges követelménynek eleget tesznek – adta hírül a minisztérium az adókedvezmény feltételeinek részletezése nélkül.

Az új adóteher minden vállalkozásra és kereskedelmi tevékenységre egyaránt fog vonatkozni, kivéve a természeti erőforrások kitermelését, amely továbbra is az emírségi szintű társasági adó hatálya alá fog tartozni.

A javasolt adókulcs kedvezőnek számít a világ többi „adóparadicsomához” képest. Montenegró és Gibraltár 9, illetve 10 %-os, Írország és Lichtenstein 12,5%-os, Szingapúr és San Marino 17 %-os, míg Hongkong 8,5-16,5 %-os társasági adóval terheli a helyi vállalkozásokat. Magyarországon a társasági adó 9 százalék.

Ne hagyd ki!