Idő van!

Ne hagyd az utolsó pillanatra, mert a kapkodás hibázáshoz vezethet.


Fontos határidők közelednek. Holnapig, vagyis február 25-ig kell az iparűzési adóelőleg (közismert rövidítéssel IPA vagy HIPA) kedvezményről nyilatkozni normál ipa fizetése esetén és szintén február 25-e a kata bevallás határideje. Az idei év egyik kkv-kat érintő változása, ami a katásokra is vonatkozik, hogy 1 százalékra csökken az iparűzési adó mértéke.

A teendők, tudnivalók, szépen, sorban

  • Ha eddig tételes iparűzési adót fizettél, nincs teendőd, az önkormányzat automatikusan érvényesíti a változást, de azért élj a lehetőséggel és ellenőrizd, hogy ez valóban megtörtént.
  • Ha a normál iparűzési adómegállapítás vonatkozik rád (vállalkozásodra), akkor február 25-ig kell arról nyilatkoznod, hogy kkv-nak minősülsz (valamint éves árbevételed 4 milliárd forint alatt van), így az esedékes adóelőleg összegét 50 százalékra csökkenti az önkormányzat.
  • Ha a megadott határidőig nem nyilatkozol, akkor az adóelőleget az eredeti összegben kell megfizetned (vagy kérhetsz mérséklést külön), majd a 2021-es ipa bevallásodban (amely 2022. május 31-én lesz esedékes) már számolhatsz ugyanúgy az 1 százalékos mértékkel, ha kkv-nak minősülsz, és ezt jelölöd a nyomtatványon.
  • Ha 2021. február 25-ig nem adtál be nyilatkozatot és több adóelőleget fizetettél be 2021-re, mint a bevallásban megállapított adófizetési kötelezettséged, akkor visszaigényelheted vagy felhasználhatod a következő adófizetésre a túlfizetésed.
  • Ha 2021. február 25-ig nem adtál le nyilatkozatot, akkor rendkívüli esetben, alapos igazolási kérelemmel még elfogadhatja az önkormányzat azt utólagos leadást.
  • Ha katázol, a legfontosabb dátum február 25-e. A bevallásodat elkészítheti a könyvelőd, te magad, illetve az autokata program is. Február 25-ig még választhatsz, csak ne késs el!


Ne hagyd ki!