Ne hagyd az utolsó pillanatra, mert a kapkodás hibázáshoz vezethet.


Fontos határidők közelednek. Holnapig, vagyis február 25-ig kell az iparűzési adóelőleg (közismert rövidítéssel IPA vagy HIPA) kedvezményről nyilatkozni normál ipa fizetése esetén és szintén február 25-e a kata bevallás határideje. Az idei év egyik kkv-kat érintő változása, ami a katásokra is vonatkozik, hogy 1 százalékra csökken az iparűzési adó mértéke.

A teendők, tudnivalók, szépen, sorban

  • Ha eddig tételes iparűzési adót fizettél, nincs teendőd, az önkormányzat automatikusan érvényesíti a változást, de azért élj a lehetőséggel és ellenőrizd, hogy ez valóban megtörtént.
  • Ha a normál iparűzési adómegállapítás vonatkozik rád (vállalkozásodra), akkor február 25-ig kell arról nyilatkoznod, hogy kkv-nak minősülsz (valamint éves árbevételed 4 milliárd forint alatt van), így az esedékes adóelőleg összegét 50 százalékra csökkenti az önkormányzat.
  • Ha a megadott határidőig nem nyilatkozol, akkor az adóelőleget az eredeti összegben kell megfizetned (vagy kérhetsz mérséklést külön), majd a 2021-es ipa bevallásodban (amely 2022. május 31-én lesz esedékes) már számolhatsz ugyanúgy az 1 százalékos mértékkel, ha kkv-nak minősülsz, és ezt jelölöd a nyomtatványon.
  • Ha 2021. február 25-ig nem adtál be nyilatkozatot és több adóelőleget fizetettél be 2021-re, mint a bevallásban megállapított adófizetési kötelezettséged, akkor visszaigényelheted vagy felhasználhatod a következő adófizetésre a túlfizetésed.
  • Ha 2021. február 25-ig nem adtál le nyilatkozatot, akkor rendkívüli esetben, alapos igazolási kérelemmel még elfogadhatja az önkormányzat azt utólagos leadást.
  • Ha katázol, a legfontosabb dátum február 25-e. A bevallásodat elkészítheti a könyvelőd, te magad, illetve az autokata program is. Február 25-ig még választhatsz, csak ne késs el!


The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

A karrier 6 szintje, mérd be, hol tartasz most

Ahány ember, annyi pályív. Ideális esetben az idő múlásával mindenki nagyobb feladatokat és több felelősséget vállal magára, folyamatosan fejlődik, lépked felfelé a ranglétrán. Gary Burnison üzleti tanácsadó 6 szintet határozott meg a karrierépítésben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Hasznos a Facebook új „minitévéje”, de tévézésre alkalmatlan

A Facebook 2018-ban dobta piacra első igazi, saját gyártású okoseszközét, a Portal-t. A videóhívásokra fejlesztett készülék bevált, a vállalat most egyből két új masinát mutatott be.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

A cégóriás autókat és rengeteg pénzt adott a beoltott dolgozóinak

Az Amazon egyelőre nem követeli meg a dolgozóitól, hogy oltassák be magukat, de minden követ megmozgat, hogy minél több alkalmazottja felvegye a koronavírus elleni vakcinát. Ennek érdekében nagyszabású „ösztönzőprogramot" indított.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!