Felfelé mutató hüvelykujj emelkedik ki szobanövények közül
Fotó: unsplash

Ezt is megértük! Eltűnik egy adó Magyarországon!

Az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslat szerint a szakképzési hozzájárulás beépülne a szociális hozzájárulási adóba, amely újabb költségcsökkenést eredményez a vállalatoknál. A másik fontos változás, hogy kiszélesítik az átalányadózás választására jogosult egyéni vállalkozók körét.


Eltűnik vagy csak átalakul?

A korábbi kormányzati kommunikáció és a beterjesztett adócsomag is arról tanúskodik, hogy a szakképzési hozzájárulást beépítik a szociális hozzájárulási adóba. A módosítások alapján a szakképzési hozzájárulási kedvezményeket a szociális hozzájárulási adó törvény fogja tartalmazni 2022 júliusától – jegyezte meg Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group adótanácsadási partnere.

​Jó hír az egyéni vállalkozóknak

A másik fontos változás, hogy kiszélesítik az átalányadózás választására jogosult egyéni vállalkozók körét, mivel a jelenlegi 15 millió forintos bevételi határ helyett jövőre már akár az éves minimálbér összegének tízszereséig (a jelenlegi minimálbér alapján közel 20 millió forint bevételig) élhetnek az egyéni vállalkozók ezzel az egyszerűsített adózási módszerrel. Az átalányadózás lényege, hogy az egyéni vállalkozó a bevételből számlák, bizonylatok nélkül főszabály szerint 40%-os (de adott esetben bizonyos tevékenységek esetén ennék magasabb) költséghányad szerint költséget számolhatnak el. A módosítási javaslat szerint az éves minimálbér feléig nem is kellene egyáltalán személyi jövedelemadót fizetni és adókedvezményeket is igénybe lehetne venni.


Ne hagyd ki!