Egyszerű és tömör információkat ígérnek élethelyzetek szerint csoportosítva
Fotó: Shutterstock

Elakadtál adóügyekben? Így segít a NAV

A leggyakrabban előforduló adóügyi kérdések magyarázataival nyitott online tudástárat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az oldal tömör és közérthető információkkal segítheti a lakosságot az adóügyekben.


Adóügyek magyarázata egyszerűen és online a NAV-tól

Online tudástárat indított a NAV. A portál a különböző élethelyzetekben leggyakrabban előforduló adóügyekhez tartalmaz egyszerű és közérthető információkat a magánszemélyeknek és az egyéni vállalkozóknak. Emellett segít elérni az ügyekhez kapcsolódó ügyintézési felületeket az interneten.

Az Adózás mindenkinek című honlapon a tájékoztatókat az emberi életút főbb állomásai szerint csoportosították, úgy mint:

  • Kezdeti évek,
  • Diákévek,
  • Munka,
  • Család,
  • Vagyonügyek,
  • Vállalkozás,
  • Nyugdíjas évek,
  • Öröklés,
  • valamint van "Ügyintézési kisokos" kategória is.

Az adóhatóság közleménye szerint a honlapot folyamatosan frissítik és bővítik. Valamint a NAV Adótudatossági és Közérthetőségi Programja részként hozták létre.

Kérned sem kell, a NAV összerakja, amit tud rólad

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a napokban közölte azt is, hogy idén is kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét. A folyamat automatikus, ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem.

Az szja-bevallási tervezet a tavaly megszerzett jövedelmekről szóló kimutatás, amelyet a munkáltatók, kifizetők által év közben megadott adatokból állít össze a NAV. A hivatal kiszámítja a jövedelmet terhelő adót, számításba veszi az év közben levont adóelőleget és az év közben igénybe vett kedvezményeket. Akinek nincs KAÜ-azonosítója - például ügyfélkapu-hozzáférése -, az adóbevallási tervezetének postázását március 16-án éjfélig kérheti, akár SMS-ben is. Nekik az elkészült tervezeteket a NAV tértivevényesen május 2-áig küldi el postán.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a magánszemély a munkáltatóktól, kifizetőktől 2023. január 31-ig megkapott összesített igazolásokat (22M30) a NAV által elkészített bevallási tervezet adatainak ellenőrzéséhez, illetve a 22SZJA bevallás elkészítéséhez felhasználhatja. Azoknak, akik a tervezet adataival egyetértenek, és nem kell azt kiegészíteniük egyéb olyan adattal, amely az adókötelezettséget érinti, nem kell tenniük semmit - az egyéni vállalkozókat, az áfás magánszemélyeket és a mezőgazdasági őstermelőket kivéve, - ugyanis a tervezetből 2023. május 22-ei hatállyal automatikusan bevallás lesz.

Viszont azoknak, akik szereztek tavaly olyan jövedelmet - például ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem -, amiről a NAV-nak nincs tudomása, vagy jogosultak olyan kedvezményre - például négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, 25 év alattiak kedvezménye, betegségek után járó személyi kedvezmény, első házasok kedvezménye, családi kedvezmény -, amit év közben nem érvényesítettek, és ezt most a bevallásban egy összegben igényelnék vissza, a bevallási tervezetet maguknak kell módosítaniuk a rendelkezésükre álló igazolásaik alapján, vagy önállóan kell a bevallást elkészíteniük május 22-éig .

A kedvezményre vonatkozó igazolásokat nem kell beküldeni a NAV-hoz - mint például személyi kedvezmény vagy a magzatra érvényesíthető családi kedvezmény esetén az orvosi igazolást, illetve az első házasok kedvezményéhez a házassági anyakönyvi kivonatot -, azt az adózónak kell megőriznie az elévülési idő végéig.

Ne hagyd ki!