Mutatjuk azt is, hogy milyen juttatásokra számíthatnak a jövőben a kismamák
Fotó: Shutterstock

Ekkora bevételt jelenthet a nők tervezett, új adókedvezménye

Új családtámogatást lengetett be Orbán Viktor. A jövőben eltörölhetik a 30 éves koruk előtt szülő nők személyi jövedelemadóját is a 25 évnél fiatalabb munkavállalókéhoz hasonlóan. Mutatjuk, az eddigi információk alapján ez mekkora többletbevételt jelenthet az érintetteknek.


Új kedvezmény járhat a 30 éves koruk előtt szülő nőknek

Orbán Viktor miniszterelnök a nők új adókedvezményének bevezetéséről beszélt az Országgyűlés első őszi ülésnapján. Eszerint a jövőben ideiglenesen eltörölhetik a 30 éves koruk előtt szülő nők szeméji jövedelemadóját (szja). Ezzel segítenék a gyermekvállalást, valamint a magyar demográfiai viszonyok javulását – írja a 24.hu.

A kedvezmény részletein decemberig dolgozhatnak az illetékesek, de várhatóan meg fogják hosszabbítani 30 éves korig a 25 év alattiak szja-mentességét azoknak, akik vállalják, hogy a 30. életévükig megszülik az első gyermeküket.

Mit jelent ez azoknak a nőknek, akiket érinthet a kedvezmény?

Orbán Viktor nyilatkozata alapján egyelőre nem egyértelmű, hogy az szja-mentesség csak a 25 és 30 év között lévő nők szülésekor érvényesíthető, vagy mindenkinek jár 30 év alatt, akinek legalább egy gyereke van.

A fiatalok kedvezménye nem korlátlanul jár, csak az előző év júliusában meghatározott bruttó átlagkeresetig, ezért idén havonta legfeljebb 433 700 forintig érvényesíthető, tehát maximum havi 65 055 forint adómegtakarítást jelenthet, éves szinten pedig 780 660 forintot.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) idén júliusra vonatkozó kereseti adata bruttó 500 ezer forint. Ez alapján jövőre maximum havi 75 ezer forint lehet a 25 év alatti fiatalok adókedvezménye, éves szinten pedig legfeljebb 900 ezer forint. Tehát ennyi lenne az első gyermeküket megszülő 25 és 30 év közötti nők kedvezménye, amennyiben jövőre bevezetik.

Ilyen többletbevételre számíthatnak a jövőben a kismamák

A példa kedvéért vegyünk egy hölgyet, aki jövőre lesz 25 éves, és a születésnapja után megszüli az első gyermekét. Jelenleg alkalmazottként dolgozik, és havi bruttó 500 ezer forintot keres, amiből 433 700 forintig szja-mentességet élvez, így a nettója 397 555 forint. Tegyük fel azt is, hogy minden feltétel adott ahhoz, hogy a gyerekszüléssel elérhető családtámogatásokat igénybe vegye.

A csecsemőgondozási díjat (csed), a szülés kiírt időpontja előtt 4 héttel már igényelni lehet, összesen 168 napig járhat, összege a bruttó bérrel egyenlő, és csak szja-t vonnak belőle, ezért nettóban több, mint a korábbi bére. A mi esetünkben szja-t sem vonják a csedből (az új adókedvezmény miatt), tehát a kismama a bruttó bérét kaphatná meg nettóban az átlagkeresetig a baba születése utáni fél évben. Tehát ha a normál adózáshoz viszonyítunk, majdnem 450 ezer forint pluszjövedelemre tehet szert az anya közel fél év alatt.

Ehhez igényelhető anyasági támogatás is a baba születése és féléves kora között, ami egyszeri juttatás. Összege az öregségi nyugdíjminimum (28 500 forint) 2,25-szöröse, azaz 64 125 forint. Ez adómentes juttatás.

A csed lejárta után, jöhet a gyermekgondozási díj (gyed), alapesetben a gyermek kétéves koráig. A gyed a korábbi jövedelem átlagának 70 százaléka, de legfeljebb a mindenkori minimálbér (2022-ben 200 ezer forint) kétszeresének 70 százaléka, így idén 280 ezer forint a plafon. Egyelőre nem tudjuk, hogy jövőre mennyi lesz a minimálbér. A gyed szja-köteles jövedelem, így a tervezett új adókedvezmény is érvényesíthető ebben az esetben, ráadásul tb-járulékot sem vonnak belőle, ezért a nettó összege megegyező lehet a bruttó összeggel.

A harmadik juttatás a gyermekgondozást segítő ellátás (korábbi nevén gyes), amely fő szabályként a gyermek hároméves koráig járhat, összege pedig egy gyermek után 28 500 forint. Ha a gyermek két éves koráig kapott gyedet az anya, egy évig járhat neki a gyes, amely adómentes juttatás, azonban tb-járulékot vonnak belőle, tehát nettóban havi 25 650 forintot jelenthet. A gyest az is megkaphatja, aki nem jogosult csedre vagy gyedre. Aki gyesen van, a gyermek fél éves koráig nem dolgozhat.

Ne hagyd ki!