Kijött a rendelet a SZÉP-kártyás szabályok változásairól
Fotó: Shutterstock

Megjelent a rendelet a SZÉP-kártyás változásokról

A gazdaságfejlesztési miniszter délelőtti bejelentése után a Magyar Közlönyben már meg is jelent a rendelet a SZÉP-kártyára vonatkozó szabályok módosításáról.A SZÉP-kártyákat 2023. május 31-ig lehet kedvező adózás mellett felhasználni - közölte Nagy Márton. A miniszter a délelőtt kiadott közleményben angsúlyozta, a SZÉP-kártya jelentős adókedvezményt biztosít a lakosság számára, hiszen ezáltal a kártyatulajdonosok 15 százalékkal több pénzt használhatnak fel vásárlásaik során.

A kormány a turizmus és vendéglátási szektor támogatása és az általuk fenntartott jelentős számú munkahely megőrzése érdekében arról döntött, hogy ezen adókedvezmény érvényesítését időponthoz köti. A SZÉP-kártyák alszámláin 2022. október 15-ig jóváírt összegeket 2023. május 31-ig lehet kedvező adózás mellett felhasználni, ezt követően a kártya tulajdonosnak a teljes adótartalmat meg kell fizetnie. A kormány döntése értelmében a jövőben a 15 százalékos kedvezmény egy évig használható fel - olvasható a közleményben.

Jelenleg mintegy 100 milliárd forintnyi alvópénz található a SZÉP-kártyák szálláshely, vendéglátás és szabadidő alszámláin annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány idején

A rendelet értelmében a 15 százalékos díj 50 százalékát a pénztári szolgáltató a SZÉP-kártyával kapcsolatos közvetlen működési költségeire és marketingköltségeire fordíthatja. A másik felét a szolgáltató a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítványak utalja át. A szolgáltató a kártyatulajdonost 90 nappal a levonás előtt tájékoztatja egyenlegéről, és az előzetesen kiszámított dj összegéről.

Ne hagyd ki!