Lebukott az adócsaló szobafestő
Fotó: Shutterstock

Tanulságos: így bukott le a katával okosoló szobafestő

Összesen csaknem 35 millió forint adóhiányt, késedelmi pótlékot és bírságot kellett befizetnie egy festő és mázoló egyéni vállalkozónak, aki trükközni próbált a kata szabályokkal - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.


A közlemény szerint az egyéni vállalkozó bejelentette az adóhatóságnak tevékenysége szünetelését, és azt nyilatkozta, hogy bevétele 12 millió forint - azaz az alanyi adómentességre jogosító és a katás adózókra irányadó értékhatár - alatt maradt. A NAV tájékoztatása szerint a vállalkozó nyilatkozatát a bankszámlája cáfolta meg, mivel az odaérkező összegek lényegesen meghaladták az adómentesség értékhatárát.

A szakember - miközben szüneteltette egyéni vállalkozását - elvállalta egy épület generálkivitelezését és a számlájára érkező összeg éppen megfelelt a kivitelezés ellenértékének - ismertették a revizorok adatgyűjtésének eredményét. Az ellenőrzés során a kivitelező és a megrendelő próbálták megtéveszteni az ellenőröket, azt a látszatot keltve, hogy a beruházást nem is az egyéni vállalkozó, hanem egy kényszertörlés alatt álló harmadik fél végezte el. A NAV közleménye szerint a megrendelő a kényszertörlés alatt álló társaság számláján szereplő összeg áfatartalmát próbálta visszaigényelni, ezzel igazolva a harmadik fél hitelességét az ügyletben.

A NAV munkatársai bizonyították, hogy a kérdéses harmadik vállalkozás nem végezhette el a munkákat, hiszen sem alkalmazottai, sem eszközei nem voltak hozzá. A megrendelő végül önként mondott le az áfa-visszaigényléséről, és javította bevallásait - olvasható a NAV közleményében.


Ne hagyd ki!