Nagy taps a NAV-nak

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kimagaslóan teljesített a jelenlegi nehéz helyzetben is, a munkatársak kiemelkedő szakmai tudással és elkötelezettséggel, kitartóan végezték munkájukat - jelentette ki a pénzügyminiszter a NAV évértékelőjére küldött videoüzenetében.


Varga Mihály azt üzente, az idén 10 éves hivatal kiállta a válságtesztet, ezért köszönetet mondott a munkatársaknak. Azt kérte tőlük, folytassák azt a munkát, amellyel néhány éven belül a NAV lehet az Európai Unió legversenyképesebb adóhivatala.

2010 óta gyökeres átalakuláson ment át az adópolitika, a 2011. január 1-én létrejött új adóhatóság az adópolitikai átalakulás jelképévé is vált. A cél az volt, hogy csökkentsék az adókat, csökkentsék a munkát terhelő adókat, a munkavállalókról és vállalkozásokról áthelyezzék az adóztatás súlypontját a fogyasztási adókra, illetve az is, hogy ügyfél-centrikussá tegyék a hivatal működését.

Az eredmények Varga Mihály üzenetében

  • Csak a jövedelmet terhelő adókból 38,5 százalékpontot faragtak le tíz év alatt.
  • A munkáltatók adóterhe 27 százalékról 15,5 százalékra csökkent.
  • A társasági adó kulcsa 19 százalék volt, most 9 százalék, amely a legalacsonyabb az EU-ban.
  • Míg 2010-ben csupán 12 milliárd forintnyi kedvezményben részesültek a gyermeket nevelők, idén már a családoknál hagyott összeg elérheti a 380 milliárd forintot.
  • Az új lakások áfacsökkentése 110 milliárd forintot hagy az embereknél.
  • A szociális hozzájárulási adó mérséklése pedig mintegy 360 milliárd forint pluszpénzt jelent a munkáltatóknak 2021-ben.
  • Az e-szja bevezetésével az adóhivatal évente mintegy 5 millió embert mentesít az szja-bevallás elkészítése alól.

Bekerülni a hírekbe

A tárcavezető szerint tíz év alatt lényeges és látványos átalakuláson ment át a hatóság is, míg 2010-ben az adóhivatal legtöbbször a tömegesen végzett vagyonosodási vizsgálatok miatt szerepelt a sajtóban, most az adózással kapcsolatos hírek elsősorban a NAV szolgáltatásairól szólnak. Az első papírmentes hivatal címe felé vezető út vége felé jár a hivatal, hiszen a cégek szinte minden adóügyüket elektronikusan intézik. Az EU-ban példaértékű módon még az ellenőrzés is lehet papírmentes. Elérték azt is, hogy a lakosság jelentős része ügyfélkapun keresztül intézi adóügyeit.


Ne hagyd ki!