Jelentősen átalakulhat a gumiabroncsipar
Fotó: Shutterstock

Nagy változás készül a gumiabroncsoknál

Sajtóinformációk szerint újgenerációs gumiabroncsokkal kísérletezhet a Tesla. Ehhez a Michelin abroncsgyártó lehet a partnerük. Új korszak előtt állhat az abroncsipar.


Újfajta gumiabroncsok terjedhetnek el

Az Electrek információi szerint az amerikai Tesla a francia Michelin gumiabroncsgyártóval tárgyal annak érdekében, hogy az autógyártó villanyautói az abroncsgyártó légmentes gumiabroncs-technológiáját, az UPTIS-t használják.

A légmentes gumiabroncsok különlegessége, hogy nem eresztenek le. Ugyan a megoldás nem újkeletű, azonban csak mostanában kezd elterjedni a személyautók piacán.

Ezek az abroncsok akár könnyebbek és hatékonyabbak is lehetnek, mint a hagyományosak, amelyek ráadásul rövid élettartamúak és nehezen újrahasznosíthatók.

A Portfolio megjegyzi, a Michelin egy ideje teszteli a technológiát. Ráadásul korábban azt nyilatkozták, remélik, 2024-re széles körben elterjed a megoldásuk.

Nem kell pumpálni és el sem kopik ez a bicikliabroncs

A gumiabroncsok fajtája és az állapotuk folyamatosan téma a kerékpározók körében is. Azonban előfordulhat a jövőben, hogy a biciklizőknek sem kell aggódniuk a defekt miatt, amennyiben az ohiói SMART Tire Company legújabb abroncsaival van felszerelve a hagyományos vagy e-kerékpárjuk. Az amerikai cég ugyanis olyan bicikliabroncsot fejlesztett ki, amely nem ereszthet le és nem is kopik.

A technológiájukat a NASA marsjárójánál alkalmazott megoldások ihlették.

A szerkezet abroncsait úgy tervezte az amerikai űrügynökség, hogy ne jelentkezzen azoknál a gumiabroncsok két nagy problémája, a kopás és a levegő lassú elszivárgása. Ezen gondok elkerülésére törekedtek a SMART Tire Company mérnökei is.

Az elkészült új bicikliabroncsot az ohiói cég Metlnek nevezte el. A formája pont olyan, mint egy hagyományos kerékpárabroncsé, azonban gumi helyett nikkel-titán ötvözetből, azaz NiTinolból készült. A SMART Tire Company közlése szerint ezek az abroncsok nem kopnak, és nem is eresztenek le. Azonban legalább olyan jól gördülnek, mint a hagyományos gumiabroncsok.

Ne hagyd ki!