Egy év alatt is nagyot ugrottak a költségek
Fotó: Shutterstock

Egyre többe kerül egy összetört autó javítása

Nem emelkedett jelentősen az autós káresetek száma tavaly az előző évhez képest. Azonban a kárfelhasználás újabb rekordot döntött. Viszont hiába a csúcsra ugró díjbevételek, sokkal kevesebbet kerestek a biztosítók a kgfb-üzletágban 2022-ben, mint 2021-ben.


Újabb csúcson az autós kárfelhasználás

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) frissen közölt adatai szerint új csúcsot ért el az egy autókárra jutó átlagos kárfelhasználás összege tavaly Magyarországon, és meghaladta a 801 ezer forintot. Vagyis több mint 50 ezer forinttal emelkedett egyetlen év alatt. Emellett az élő kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződések átlagos száma is rekordot hozott: nagyjából 3 százalékkal bővült a vizsgált időszakban és elérte a 6,1 milliót.

Tavaly 274,8 milliárd forintra emelkedett a biztosítók bruttó díjbevétele is, ami szintén új csúcsot, egyben 8 százalékos bővülést jelenté éves alapon. Azonban a biztosítástechnikai és a szokásos vállalkozási eredményeik jelentősen csökkentek tavaly. Az előbbi 61,9 százalékos visszaesést követően 9,1 milliárd forint körül alakult, az utóbbi pedig 8,3 milliárdot ért el, ami kevesebb mint a harmada az egy évvel korábbi értéknek.

A VG megjegyzi, a jelentős csökkenés leginkább a növekvő működési költségekkel (9 százalékkal ugrottak meg az előző évben) és az emelkedő kárfelhasználással magyarázható. Az utóbbi újabb csúcsra, 112 milliárd forintra emelkedett tavaly, ami 7,4 százalékos növekedést takar éves alapon. Hozzáteszik, a 2022-es, 139,8 ezer darab rögzített káresemény csak néhány százzal nagyobb, mint az egy évvel korábbi érték.

Nem túl népszerűek a baleset-biztosítások Magyarországon

Az autós károktól kissé eltekintve: 616 ezer önálló baleset-biztosítást tart nyilván az MNB Magyarországon. Ez az érték évek óta stagnál. Ha ezekhez hozzászámoljuk a jóval kisebb fedezetet kínáló kiegészítő baleset-biztosításokat (amelyek például gépjármű- vagy lakásbiztosításokhoz kapcsolódhatnak), vagy a munkáltatók által kötött, csoportos biztosításokat, akkor sincs nagyjából 8 millió, vagyis ötből négy magyarnak ilyen biztosítása.

A 3–18 év közötti gyerekeknek létezik ingyenes állami baleset-biztosítás, azonban annak a térítési limitjei csak jelképesnek mondhatók. Csonttörésre 3 ezer forint, baleseti halálnál 200 ezret, 100 százalékos rokkantságnál pedig 300 ezret fizet a károsult családjának. Ezzel szemben a baleset-biztosítási védelem alsó határának az tekinthető, ha a haláleseti és rokkantsági térítés eléri a 10 millió forintot. Egy ilyen biztosítás nagyjából havi 2 ezer forinttól kezdődik egy főre Magyarországon.

Otthon fordul elő a legtöbb baleset

A biztosítói statisztikák és a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint is a baleset-biztosítási térítések nagyjából felét háztartási balesetek után fizetik. A helyzetet jól szemlélteti, hogy tavaly közlekedési balesetben 537-en vesztették életüket Magyarországon. Viszont háztartási balesetben majdnem 1600-an, leggyakrabban esés, zuhanás, égés vagy szúrós eszköz miatt.

A baleset-biztosítások jellemzően a világ összes országára érvényesek. Másik közös pontjuk, hogy gondatlanság vagy alkoholos/drogos állapot felmerülésekor a biztosítók kizárják a térítést. Azonban ezeken túl nagyon változatosak lehetnek a konstrukciók.

Ne hagyd ki!