Élénkült a gumiabroncsok piaca tavaly
Fotó: Shutterstock

A nagy gumiabroncs-dilemma: Négyévszakos vagy téli-nyári?

Több mint harmadával nőtt a kereslet a négyévszakos gumiabroncsok iránt tavaly a legfrissebb statisztikák szerint. Több szempontból is praktikusak az egész évben használható kerékgumik a téli-nyári szettekkel szemben, azonban nem minden esetben ajánlja az előbbieket a szakértő.


Nőtt a gumiabroncsok kereslete tavaly

Nyilvánosságra hozta a tavalyi évre, valamint 2021 utolsó negyedévére vonatkozó gumiabroncs-eladási statisztikáit az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége (European Tyre and Rubber Manufacturers’ Association - ETRMA). Eszerint fellendült az iparág az előző évben, hiszen az új teherautó-gumiabroncsok szegmense mintegy 25 százalékkal növekedett egyetlen év alatt. A másodlagos piacon pedig a személyautókhoz gyártott négyévszakos gumiabroncsok kereslete 35 százalékkal, a téli abroncsoké pedig 9 százalékkal nőtt. Bővült továbbá a tehergépkocsi- és motorkerékpár-abroncsok másodlagos piaca is, az előbbi 12, amíg az utóbbi 14 százalékkal.

Az egyetlen kivétel a gyári elsőszerelésű szegmens volt, ahol részben a chiphiány hatására a gyártók 8 százalékos visszaesést tapasztaltak – írja a vg.hu.

„A rendkívül kihívások ellenére fejlődnek a járműtechnológiák, átalakulóban a mobilitás és a szabályozás is - a gyártók előtt egy sor lehetőség áll”

- mondta Fazilet Cinaralp, az ETRMA főtitkára. Hozzátette azt is, hogy igen bizakodó a jövőt illetően, hiszen – meglátása szerint – ki tudott tartani a szektor a pandémia okozta nehézségek ellenére is az elmúlt években. A szakember további növekedést vár a közeljövőben, valamint feltételezi, hogy még az idén elérhető lesz az iparág 2019-es gyártási volumene.

Miért olyan népszerű a négyévszakos gumi?

A Haszon.hu próbált választ találni arra, hogy mi okozhatta a négyévszakos gumiabroncsok piacán a jelentős mértékű növekedést tavaly. Egy autószerelő műhely vezetőjét kérdeztük a témában.

„A téli abroncsok jóval lágyabbak, mint a nyáriak. A négyévszakos gumik keménységre pedig a kettő között vannak. Idehaza is tapasztaljuk, hogy egyre népszerűbbek az egész évben használható szettek. Több előnyük is van, azonban nem minden esetben javasolnám a váltást”

– mondta portálunknak a szakember.

A szerelő kifejtette, hogy nagyon különböző minőségben lehet négyévszakos gumikat vásárolni, azonban nyáron általában biztonságosabb a nyári, télen pedig a téli gumi. Ami miatt sokan váltanak a szezonálisról, annak az lehet az oka, hogy hiába drágábbak jellemzően a négyévszakos szettek, az autótulajdonosok megspórolhatják általuk az évi kétszeri szervízbejárás és gumicsere költségét, ami alkalmanként 10-20 ezer forint is lehet.

A szakember az abroncsokra vonatkozóan pontos árakat nem akart mondani, hiszen ahogyan fogalmazott

„óriási különbségek lehetnek a gumiabroncsok árában például a méretük, a típusuk, a minőségük és a márkájuk függvényében. Azonban, ha valaki négyévszakos szettre cserélné a szezonális abroncsait, érdemes lehet kikérni a vásárlás előtt egy szakértő véleményét azért, hogy ár és érték tekintetében biztosan jót válasszon.”

Ne hagyd ki!