Csökken az autólopások száma Magyarországon

Tavaly is folytatódott az évek óta tartó pozitív trend, kevesebb autót loptak a tolvajok. Viszont kitartottak kedvenc márkáik mellett.


2007-ben 7584, majd néhány éves csökkenést követően 2012-ben újra elég sok, 6920 gépjárművet loptak el hazánkban, ám mióta a rendőrség 2014-ben létrehozta speciális, az autólopáshoz kapcsolódó bűnözők felderítésével foglalkozó egységeit, folyamatos a csökkenés, és a trend tavaly is folytatódott

– írja a vezess.hu.

Tavaly a 2019-esnél is jelentősen kevesebb gépjármű – és azon belül személygépkocsi – lopása miatt indított nyomozást az ORFK, de kicsit másképp nézve még pozitívabb a kép: 2018-hoz viszonyítva már gyakorlatilag megfeleződtek a számok.

Nézzük az adatokat!

2020-ban összesen 540 gépjármű, azon belül 346 személygépkocsi lopása miatt indított nyomozást az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), 2019-ben 896 gépjárművet és 503 személyautót vittek el a tolvajok.

A Magyarországon elkövetett gépjárműlopások számát tavaly nem befolyásolta a koronavírus-járvány

– ezt válaszolta a rendőrség a portálnak, vagyis a csökkenés a javuló felderítésnek és az erősödő megelőzésnek köszönhető.

Mit visznek a tolvajok?

2019-hez képest nem sokat változott a tolvajok „ízlése", ahogy egy évvel korábban, tavaly is a Ford, az Opel, a Suzuki, a Volkswagen és a Renault modelljeit vitték leginkább.


Ne hagyd ki!