Komoly bérfejlesztést jelentett be a magyar Suzuki
Fotó: Shutterstock

Megtolta a béreket a magyar Suzuki

A termelésben, illetve az irodákban dolgozók fizetését eltérő mértékben toldja meg a vállalat, amely januárig visszamenőleg már a megemelt összeget fizeti.


9 és 12 százalék

Az esztergomi cégnél a termelésben dolgozók bére teljesítménytől függetlenül átlagosan 12 százalékkal, az irodai munkatársak fizetése pedig átlagosan 9 százalékkal növekszik. Az emelést a vállalat dolgozói már márciusban megkapják. A Magyar Suzuki azt is közölte, hogy a műszakpótlék mellett új pótlékrendszert vezet be teljesítményalapú termelékenységi prémium formájában, illetve decemberi 13. havi bónuszkifizetést is előirányzott a teljes munkaerőállományára. Az esztergomi gyárban jelenleg 2800-an dolgoznak.

2021. decemberében így alakultak a keresetek

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 492 800, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 504 700 forint volt.

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 327 700, a kedvezményeket is figyelembe véve 337 200 forintot ért el.

A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 9,7%-kal nőtt. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 9,4%-kal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 419 000 forintra becsülhető, 9,7%-kal magasabb, mint egy évvel korábban.

A bruttó kereset mediánértéke 379 600 forint volt, ez 7,7%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.


Ne hagyd ki!