Olcsóbban tankolhatunk áprilisban

Ha hordónként 50 dollárnál drágább a Brent típusú kőolaj, csökken a Magyarországon forgalmazott üzemanyagok jövedéki adója. Vagyis a nyersanyag drágulásának ellenére csökken a benzin és a gázolaj adója, ezzel együtt az ára.


Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az idei első negyedévi Brent-átlagárat, amely 2021. április 1-től határozza meg az üzemanyagok jövedéki adóját. A NAV számítása szerint 60,38 dollár volt a Brent hordónkénti ára január 1. és március 15. között. Ez magasabb a törvényben rögzített 50 dollárnál, ezért a benzin adója 120 forintra, a gázolajé pedig 110,35 forintra csökken. Jelenleg 125, illetve 120,35 forint jövedéki adót kell fizetni literenként, emlékeztet a napi.hu.

A jó hír

A jövedéki adót is áfa terheli, így a lap számításai szerint a benzin körülbelül 7, a gázolaj 13 forinttal lesz olcsóbb áprilistól, ami jó hír a hazai autósoknak, mert mind a benzin, mind pedig a gázolaj ára hatalmasat nőtt az elmúlt hetekben, péntektől például a benzin 435, a gázolaj 440 forintba kerül majd.


Ne hagyd ki!