Jócskán megkérik az árukat
Fotó: Shutterstock

Ennyibe kerülnek a BYD szuperautói

A napokban kezdődik a BYD Yangwang U9 forgalmazása az autópiacon. A Szegeden gyárat építő BYD tavaly januárban indította a Yangwang luxus almárkáját, melynek az év végére három modellje is kapható lesz.


Borsos áron kezdi az autói értékesítését a BYD Yangwang

A napokban érkezik az autópiacra a BYD új, tavaly bemutatott, tisztán elektromos, prémium sportautója, a Yangwang U9. A jármű1300 lóerővel bír, és mindössze 2 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra. A modell négymotoros rendszert és új platformot kapott. A kétajtós kupé méretben igen hasonló a Tesla Model S-hez. Az ára várhatóan 140.000 dollárról, azaz nagyjából 50 millió forintról indul.

Egyébként a Yangwang 2023 elején debütált az U8 típusú luxus terepjárójával, amelynek forgalmazása december óta tart. Annak a kezdőára több mint 150.000 dollár (körülbelül 54 millió forint). A SUV-ot 1200 lóerős motorral, keréknyomás-stabilizációs rendszerrel és számos egyéb prémium kiegészítővel látták el. Például úszó üzemmóddal is rendelkezik, ami igen szokatlan egy villanyautótól.

Mindezek mellett a BYD új márkája az első szedánját, az U7-et is leleplezte az előző hónapban, mely négy elektromotorja segítségével több mint 1300 lóerőt mutat. 135,5 kWh kapacitású LFP akkumulátorcsomag hajtja, amely 800 kilométeres CLTC hatótávot tesz lehetővé a megnövelt hatótávú változatnál. Az alapmodell nagyjából 720 kilométert tehet meg egyetlen feltöltéssel. A Zöldpálya szerint az alapára szintén 140.000 dollár körül alakulhat.

Megfosztotta a trónjától a BYD a Teslát

Egyébként a statisztikák alapján a Testa 2023 utolsó negyedében mintegy 484 ezer autót adott át. A Financial Times szerint ezzel az amerikai cég felülmúlta az elemzői várakozásokat.

Azonban az örömüket beárnyékolja a legnagyobb riválisuk, a BYD eredménye. A kínaiak 526 ezer darab villanyautót értékesítettek ugyanebben az időszakban, ami új rekord. Ráadásul ez az első alkalom, hogy egy negyedévben a kínai autógyártó több tisztán elektromos meghajtású autót adott el, mint Elon Musk cége.

A BYD növekedése elsősorban hazai pályán valósult meg. Azonban egyre jobban törekszenek arra, hogy új, külföldi piacokra tegyék be a lábukat. Ebben kulcsfontosságú szerepe lesz a hajóflottájukon kívül a Szegeden épülő új gyáruknak is.

Bár a BYD több mint 3 millió járművet értékesített tavaly, ebben a számban benne vannak a plug-in hibridek is. Villanyautót 1,58 millió darabot adtak el 2023-ban, tehát éves összesítésben a Tesla nyert 1,81 millió eladással az EV-piacon.

Ne hagyd ki!