autópályán száguldó autó
Fotó: Shutterstock

Örülhetnek az e-matricát használók: ezekben az esetekben törölhető a bírság

A pótdíjkiszabások jelentős része apró figyelmetlenségek miatt születik, de nem kell mindig befizetni a büntetést!


A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. tájékoztatása szerint tavaly közel 3,7 milliárd forint összegű pótdíjat szabtak ki a jogosulatlanul közlekedő autósok számára, de az utazók igénylésének hatására több mint 270 millió forintnyi e-matrica pótdíjat utólag visszavont a szolgáltató – írja az infostart.

Az e-matrica-vásárláshoz kapcsolódó korrekciók voltak az egyik leggyakoribb ügyfélszolgálati szolgáltatások, a 84 ezerből mintegy 20 ezer esetben ezt intézték a közlekedők.

A közlemény szerint ezt követi a rendszámelírás gyakorisága, amely megközelítőleg 15 ezer esetben fordult elő. További körülbelül 2100 esetben a díjkategóriát, 1600 alkalommal a felségjelzést rögzítették rosszul, 1000 esetben pedig véletlenül többet vettek az e-matricából.

Szerencsére a tévesztéseket utólag lehet korrigálni, ebben az esetben a kiszabott pótdíjat a társaság visszavonja.

A díjkategória eltévesztése viszont macerásabb ügy, erre különösen érdemes figyelni, mert ilyenkor a pótdíjkülönbözet megfizetését nem lehet megúszni. Akkor járunk a legjobban, ha az e-matricához rögzített adatokat még a fizetés előtt alaposan leellenőrizzük, mert amennyiben aláírjuk vagy jóváhagyjuk, azzal el is fogadjuk a rögzített adatok helyességét. Az autók megfelelő biztosításával is sokat spórolhatunk, ha kellően figyelünk rá.

The Conversation

Ne hagyd ki!