Autópálya matricák egy autó szélvédőjén
Fotó: Shutterstock

Lesz egynapos autópálya-matrica idehaza? Így áll az ügy

Magyarországon jelenleg 10 napnál rövidebb időtartamra nem lehet autópálya-matricát vásárolni. Egy még 2022-ben elfogadott európai uniós rendelkezés viszont változást hozhat ebben.


A tagállamok 2022-ben 2 évet kaptak arra, hogy felkészüljenek az új szabályokra és kiépítsék az új rendszert, így várhatóan 2024-ben megjelenhetnek az 1 napos autópálya-matricák, írja az autópályamatrica.hu. Bár az Európai Unió szabályozása minden tagállam számára kötelező érvényű, a portál cikke szerint egyelőre nincs információ arról, zajlik-e nálunk az egynapos matricák előkészítése.

A Totalcar mindenesetre megkereste az ügyben a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-t, várja a választ. Az autós szakportál az uniós szabályozást ismertetve azt írja:

2024-től kezdve a tagállamoknak biztosítaniuk kell napi, heti, havi és éves matricákat nehézgépjárművek számára úgy, hogy a havi díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel összegének 10 százalékát, a heti díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel összegének 5 százalékát, a napi díjtétel összege pedig nem haladhatja meg az éves díjtétel összegének 2 százalékát.

Személygépjárművek esetén napi, heti és/vagy 10 napos, havi és/vagy két hónapos, valamint éves matricákat követel meg a szabályozás úgy, hogy „a kéthavi díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel 30 százalékát, a havi díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel 19 százalékát, a tíznapos díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel 12 százalékát, a heti díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel 11 százalékát, a napi díjtétel összege pedig nem haladhatja meg az éves díjtétel 9 százalékát."

A Totalcar ebből kiindulva úgy számol, hogy az egynapos matrica maximum 4427 forintba kerülne, ha a most érvényes díjak mellett vezetnék be.


Ne hagyd ki!