Idén augusztusban több plug-in hibrid és tisztán elektromos meghajtású új autót értékesítettek Európában, mint dízelest, amire még sosem volt példa.


Tízezerrel kevesebb dízelest adtak el

A Jato autóipari piackutató intézet legfrissebb, új autókra vonatkozó statisztikái szerint Európában augusztusban csaknem 152 ezer plug-in hibrid és tisztán elektromos meghajtású járművet értékesítettek, ami a teljes piac 21 százalékát jelentette. Éves szinten 61 százalékkal nőtt az eladott elektromos autók száma.

Dízel autókból az e-autókhoz képest mintegy 10 ezer darabbal kevesebb kelt el augusztusban. Tavaly ilyenkor még mintegy 158 ezerrel kevesebb volt a forgalomba helyezett új elektromos autók száma a dízelesekhez képest.

Ezek az elektromos autók fogytak a legjobban 

Az elektromos autók közül a Volkswagen ID.3-ból fogyott a legtöbb, de ezen autók elektromos változatai iránti kereslet is különösen erős volt:

  • Fiat 500,
  • Peugeot 208,
  • Hyundai Kona,
  • Opel Corsa
  • Kia Niro.

Az egész piac toplistájának élén a Dacia Sandero

A Jato augusztusi adataiból az is kiderült, hogy a Renault román márkájának újdonsága, a Dacia Sandero megelőzte a Golfot és a Yarist az új személyautók eladási toplistáján. Idén augusztusban közel 15 ezer Sanderót helyeztek forgalomba Európában, ami 8 százalékos növekedést jelent 2020 augusztusához képest. Erről itt írtunk


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A Mol nem hagyja annyiban a Hernádi Zsoltot elmarasztaló horvát ítéletet

A Mol-csoport csalódottságának adott hangot az ítélet kapcsán. Álláspontjuk szerint a legfelsőbb bíróság annak ellenére hagyta helyben a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét, hogy korábban mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás azt állapította meg, hogy sem a Mol, sem annak tisztségviselői nem követtek el bűncselekményt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szálka a vásárlók szemében a faáruk drágulása, lépett a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Horvátországban jogerőre emelkedett a Mol-vezér börtönbüntetése

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap. A nemzetközi választottbíróság szerint viszont Horvátország nem tudta bizonyítani, hogy a Mol (vagy Hernádi Zsolt) megvesztegette volna Sanadert.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!