Egy elektromos autót töltenek fel.
Fotó: Unsplash

Több elektromos autót vettek Európában, mint dízelest, mutatjuk a listavezetőket

Idén augusztusban több plug-in hibrid és tisztán elektromos meghajtású új autót értékesítettek Európában, mint dízelest, amire még sosem volt példa.


Tízezerrel kevesebb dízelest adtak el

A Jato autóipari piackutató intézet legfrissebb, új autókra vonatkozó statisztikái szerint Európában augusztusban csaknem 152 ezer plug-in hibrid és tisztán elektromos meghajtású járművet értékesítettek, ami a teljes piac 21 százalékát jelentette. Éves szinten 61 százalékkal nőtt az eladott elektromos autók száma.

Dízel autókból az e-autókhoz képest mintegy 10 ezer darabbal kevesebb kelt el augusztusban. Tavaly ilyenkor még mintegy 158 ezerrel kevesebb volt a forgalomba helyezett új elektromos autók száma a dízelesekhez képest.

Ezek az elektromos autók fogytak a legjobban 

Az elektromos autók közül a Volkswagen ID.3-ból fogyott a legtöbb, de ezen autók elektromos változatai iránti kereslet is különösen erős volt:

  • Fiat 500,
  • Peugeot 208,
  • Hyundai Kona,
  • Opel Corsa
  • Kia Niro.

Az egész piac toplistájának élén a Dacia Sandero

A Jato augusztusi adataiból az is kiderült, hogy a Renault román márkájának újdonsága, a Dacia Sandero megelőzte a Golfot és a Yarist az új személyautók eladási toplistáján. Idén augusztusban közel 15 ezer Sanderót helyeztek forgalomba Európában, ami 8 százalékos növekedést jelent 2020 augusztusához képest. Erről itt írtunk


Ne hagyd ki!