Európában 1976-ban mutatták be a modellt
Fotó: Shutterstock

50 év után befejezik az ismert Ford modell gyártását

A szabadidőautókra van manapság kereslet, ezért 50 év után - a vártnál korábban - leáll a Ford a városi autómodellje gyártásával. Azt is mutatjuk, hogy melyek a legkapósabb autók Magyarországon a napjainkban.


Leáll a Fiesta gyártásával a Ford

Nem gyárt többet Fiesta modelleket a Ford a németországi Kölnben a jövő nyártól. A tervezettnél egy évvel korábban fejezik be az ismert városi autó gyártását – írja az Automotive News.

A Fiesta az amerikai autógyártó egyik legnépszerűbb modellje volt. Európában 1976-ban mutatták be az autót, azonban mára visszaesett az értékesítése. A vásárlók a márkán belül inkább a kis crossoverre, például a Pumára váltanak. Ezt bizonyítják a Dataforce adatai is, melyek szerint Fiestából idén az első nyolc hónapban valamivel több mint 39 ezer darab fogyott a kontinensen, amíg Pumából nagyjából 92 ezer. A Ford összesen hét teljesen elektromos autó bevezetését tervezi Európában. Ezek közül az egyik a Puma zéró emissziós változata lesz, amely Romániában készülhet.

Azonban Kölnben szintén jövőre indul egy új, Volkswagen-alapú, teljesen elektromos crossover gyártása, egy évvel korábban a tervezettnél. Éves szinten 200 ezer darab készülhet belőle. A HVG szerint a kocsi alá a Volkswagen ID.4 alapja kerülhet.

Itt a lista, ezek a legkapósabb új autók idehaza

Egyébként a Datahouse adatai szerint 2022 első kilenc hónapjában 99 819 új személygépkocsit és kishaszonjárművet helyeztek forgalomba Magyarországon, 10,8 százalékkal, azaz 12 145 autóval kevesebbet, mint tavaly a hasonló időszakban.

A márkák között első a Toyota (11 591 jármű), második a Ford (10 750), harmadik a Suzuki (9408), negyedik a Volkswagen (9063), ötödik a Kia (6452).

A modellek versenyében az Év Magyar Autója 2022 közönségdíjas esztergomi Suzuki S-Cross vezet, második a Kia Ceed, harmadik az Év Magyar Autója 2021 díjas Suzuki Vitara.

A sportkocsi kategóriájában a Ford Mustang (107 autó), a luxusautók között a Mercedes-Benz S-osztály (302) a leginkább kapós.

A legnépszerűbb használtautók

Mindemellett szeptemberben csaknem 68 600 személygépkocsi is gazdát cserélt hazánkban. Bár idén negyedévről negyedévre egyre kevesebb a belföldi használtautó-adásvételek száma, év végére várhatóan megdől a 817 300 darabszámmal beállított tavalyi rekord.

A belföldi adásvételek zöme idősebb autókkal zajlott: az első kilenc hónapban a tulajdonost váltó használtautók 76 százaléka legalább tíz éves volt. Az alsó-közép, illetve a kisautó kategóriákból került ki a teljes forgalom 51 százaléka.

A legnépszerűbb modell az Opel Astra volt, amiből 36 ezret adtak el, Ford Focusból 17 400-at írtak át, amíg Volkswagen Golfból 17 ezer cserélt gazdát szeptember végéig. A kisautók közül a legkapósabb a lista második helyén szereplő Suzuki Swift 28 700-as darabszámmal.

Ne hagyd ki!