Rossz hír a németektől a használt autóra vadászoknak
Fotó:123RF

Rossz hír a németektől a használt autóra vadászóknak

A használt autók átlagosan 2200 euróval drágábbak Németországban, mint egy évvel ezelőtt – tette közzé a német autóklub. Ez több, mint 10 százalékos drágulást takar. Félő, hogy az ottani áremelkedés nálunk is hamarosan lecsapódik

.

Az autóvásárlóknak 2021 májusában átlagosan 22 585 eurót kellett fizetniük egy használt autóért. A drágulás egyik oka, hogy Németországban kevesebb használt autót kínálnak eladásra. Különösen kisteherautókból és a kisbuszokból van kevés, a kínálat májusban áprilishoz viszonyítva összességében körülbelül öt százalékkal esett vissza. A hír azért aggasztó, mert Németország fontos beszerzési forrás a hazai piacon. Ha ott szűkül a kínálat és emelkednek az árak, az előbb-utóbb itthon is lecsapódik. Az osztrákoknál is hasonló a helyzet, ott átlagosan 2000 euróval ugrottak meg az árak, főleg azért, mert a járvány miatt kevesebben cserélték le régi kocsijukat újra.

Mi a helyzet itthon?

A használt autók behozatala egyelőre 6 százalékkal van a tavalyi szint alatt. A JóAutók.hu várakozásai szerint a második félévben a használtautó-piacon kialakult hiány pótlása miatt az import volumene ismét a havi 12 ezres szint felett alakulhat. Így éves szinten 130-135 ezer használt autó behozatalára lehet számítani, vagyis az eddigi lemaradást a piac a második fél évben képes lesz (képes lehet) teljes mértékben behozni.

A tavaly decemberben még 3,1 milliós hirdetési átlagárak 2021 márciusában már 3,7 millió forint felett jártak, tavaly márciushoz képest pedig csaknem 1 millió forintos, 33,2 százalékos a drágulás - közölte saját adatai alapján májusban a Használtautó.hu.

Ne hagyd ki!