A használt autók átlagosan 2200 euróval drágábbak Németországban, mint egy évvel ezelőtt – tette közzé a német autóklub. Ez több, mint 10 százalékos drágulást takar. Félő, hogy az ottani áremelkedés nálunk is hamarosan lecsapódik

.

Az autóvásárlóknak 2021 májusában átlagosan 22 585 eurót kellett fizetniük egy használt autóért. A drágulás egyik oka, hogy Németországban kevesebb használt autót kínálnak eladásra. Különösen kisteherautókból és a kisbuszokból van kevés, a kínálat májusban áprilishoz viszonyítva összességében körülbelül öt százalékkal esett vissza. A hír azért aggasztó, mert Németország fontos beszerzési forrás a hazai piacon. Ha ott szűkül a kínálat és emelkednek az árak, az előbb-utóbb itthon is lecsapódik. Az osztrákoknál is hasonló a helyzet, ott átlagosan 2000 euróval ugrottak meg az árak, főleg azért, mert a járvány miatt kevesebben cserélték le régi kocsijukat újra.

Mi a helyzet itthon?

A használt autók behozatala egyelőre 6 százalékkal van a tavalyi szint alatt. A JóAutók.hu várakozásai szerint a második félévben a használtautó-piacon kialakult hiány pótlása miatt az import volumene ismét a havi 12 ezres szint felett alakulhat. Így éves szinten 130-135 ezer használt autó behozatalára lehet számítani, vagyis az eddigi lemaradást a piac a második fél évben képes lesz (képes lehet) teljes mértékben behozni.

A tavaly decemberben még 3,1 milliós hirdetési átlagárak 2021 márciusában már 3,7 millió forint felett jártak, tavaly márciushoz képest pedig csaknem 1 millió forintos, 33,2 százalékos a drágulás - közölte saját adatai alapján májusban a Használtautó.hu.

The Conversation

Friss

Fotó:123RF

Mennyi pénzt lehet megtakarítani az elektromos autókkal? Kiszámoltuk

Az elektromos autók beszerzési, illetve üzemeltetési költségeiről számos tévhit kering, amelyek eloszlatása kulcsfontosságú kérdés az elektromobilitás jövője szempontjából. Milyen területen, mekkora megtakarítást lehet elérni e-autókkal a hagyományos gépjárművekhez képest? Cikkünkben erre keressük a választ.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Europa feltérképezése új fejezetet nyit az űrkutatásban

Az élet nyomait kutathatja Elon Musk cége a Jupiter egyik holdján.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Megfélemlítéssel, mentális kínzással vádolják az eBay vezetőit

Egy Massachusetts-i pár beperelte az eBay-t és a Progressive F.O.R.C.E. Concepts vállalatot. Elképesztő dolgok derültek ki az beadványukból.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!