A használt autók átlagosan 2200 euróval drágábbak Németországban, mint egy évvel ezelőtt – tette közzé a német autóklub. Ez több, mint 10 százalékos drágulást takar. Félő, hogy az ottani áremelkedés nálunk is hamarosan lecsapódik

.

Az autóvásárlóknak 2021 májusában átlagosan 22 585 eurót kellett fizetniük egy használt autóért. A drágulás egyik oka, hogy Németországban kevesebb használt autót kínálnak eladásra. Különösen kisteherautókból és a kisbuszokból van kevés, a kínálat májusban áprilishoz viszonyítva összességében körülbelül öt százalékkal esett vissza. A hír azért aggasztó, mert Németország fontos beszerzési forrás a hazai piacon. Ha ott szűkül a kínálat és emelkednek az árak, az előbb-utóbb itthon is lecsapódik. Az osztrákoknál is hasonló a helyzet, ott átlagosan 2000 euróval ugrottak meg az árak, főleg azért, mert a járvány miatt kevesebben cserélték le régi kocsijukat újra.

Mi a helyzet itthon?

A használt autók behozatala egyelőre 6 százalékkal van a tavalyi szint alatt. A JóAutók.hu várakozásai szerint a második félévben a használtautó-piacon kialakult hiány pótlása miatt az import volumene ismét a havi 12 ezres szint felett alakulhat. Így éves szinten 130-135 ezer használt autó behozatalára lehet számítani, vagyis az eddigi lemaradást a piac a második fél évben képes lesz (képes lehet) teljes mértékben behozni.

A tavaly decemberben még 3,1 milliós hirdetési átlagárak 2021 márciusában már 3,7 millió forint felett jártak, tavaly márciushoz képest pedig csaknem 1 millió forintos, 33,2 százalékos a drágulás - közölte saját adatai alapján májusban a Használtautó.hu.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A befektetők imádják Kelet-Európa új slágerstartupját

A csehországi Rossum szoftverfejlesztő vállalat 100 millió dolláros befektetéshez jutott, ennk köszönhetően térségünk egyik legértékesebb startupjává lépett elő. Nézzük, miért imádják a befektetők az alig hatéves vállalkozást!

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szereted hallatni a hangodat? A Spotify újításának örülni fogsz

A Spotify bejelentette, hogy a három éve indított podcast szolgáltatásait a tartalomgyártók hamarosan szélesebb körben is igénybe vehetik. A zenei streamingszolgáltató vállalat abban reménykedik, hogy az újítással növelheti a prémium előfizetői számát.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Fiatal programozó zseni vállalkozását nyelte le a Twitter

Nick Caldwell, a Twitter mérnöki divíziójának alelnöke stílusosan a Twitter-en jelentette be, hogy a közösségi platform felvásárolta a Sphere chat applikációt. A Sphere-t az a vállalkozó zseni alkotta, akitől alig 17 éves korában a Yahoo 30 millió dollárért megvásárolta az első startupját.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!