Parkoló autók az utcán

Lassan megszüntetheti a kormány az egyik legvitatottabb járványügyi intézkedését, az ingyenes parkolást, amelyet azért hoztak, hogy az emberek ne a tömegközlekedési eszközöket válasszák. Dátum még nincs, kérdés már van, a válaszokból érdekes kép rajzolódik ki.A kormány a veszélyhelyzetre hivatkozva kétszer is ingyenessé tette a közterületi parkolást. Először 2020 tavaszától július 1-ig, majd novembertől ismét, ez még most is hatályban van, de már utalást tettek arra, hogy hamarosan megszüntethetik. A döntést számos kritika érte, főleg a parkolási bevételtől eleső önkormányzatok és az otthonuk környékén megnehezedő parkolásra panaszkodó lakosok bírálták a rendszert.

A napi.hu korábbi felméréséiből is az derült ki, hogy a kérdés igencsak megosztja az embereket, országosan inkább támogatják, de ott, ahol ez valóban probléma, például Budapesten, az emberek többsége ellenzi. Még azok között is szép számmal akadnak ellenzők, akik egyébként autóval járnak és haszonélvezői lehetnek az intézkedésnek.

A kérdés

A Pulzus Kutató a napi.hu megbízásából a következő kérdésre kereste a választ:

Kevesebbet használod majd az autódat, ha véget ér a veszélyhelyzet idejére bevezetett ingyenes parkolás?

A válaszok alapján országosan az emberek 46 százalékát érinti az intézkedés, ugyanis 54 százaléknak nincs autója. 27 százalékuk, vagyis az autóval rendelkezők többsége válaszolta azt, hogy nem fogja kevesebbet használni járművét, ugyanis nem számított az ingyenesség. További 9 százalék más okok miatt nem fogja kevesebbet használni, például azért, mert nem is volt lehetősége arra, hogy letegye azt, vagy éppen otthonról tud dolgozni.

Az eredmények alapján 5-5 százalék közölte, hogy kevesebbet használja majd a kocsiját, az egyik csoport nem szeretne túl sokat költeni, a másik pedig inkább használja a tömegközlekedést.

Ne hagyd ki!