Drágultak a nyári autógumik, de nem vészesen

Drágultak a nyári gumik, de nem drasztikus az áremelkedés

Egy prémium nyári gumi akár többszörösébe is kerülhet, mint egy olcsó, budget kategóriás. Széles a választék, árban és minőségben is jelentős különbségek vannak a nyári gumi piacon. Ha abroncsvásárlás előtt állunk, érdemes megnézni, hogy hogy teljesítettek a különböző abroncsok a teszteken. Ezen kívül azonban mire figyeljünk még a vásárlásnál? Milyen árakra számítsunk 2022-ben?


Drágább az abroncs és a szerelés is

A Magyar Gumiabroncs Szövetség tájékoztatása szerint a szervizek gumiszerelési árai és az abroncsok ára is emelkedett 2022-ben. A szervizek költségei folyamatosan nőnek, általánosságban is drágulnak a szolgáltatások, a gumiszerelést illetően átlagosan 10 százalékkal. Az abroncsok is drágultak, jellemzően 10-15 százalékkal, de jelentős szórással. Tehát ez egy átlagos áremelkedés, ennek ellenére az elvárásainak, vezetési szokásainak és természetesen a pénztárcájának megfelelő abroncsot mindenki megtalálhatja.

Az árösszehasonlító oldalak, mint amilyen az arukereso.hu nagy segítségünkre lehetnek a vásárlásnál, egyszerűen, könnyen kezelhető felületen tudjuk megadni a szükséges paramétereket és megnézni az árakat. Nagy különbségeket találunk majd, mindig az egyéni igények szerint mérlegeljük, hogy melyik abroncsot vásároljuk meg. Az ár természetesen fontos tényező mindenkinek, azonban ne felejtsük el, hogy nyári gumit nem egy szezonra veszünk, így inkább törekedjünk a minőségre. A gumiabroncs akciók kínálatában széles választékban, kedvező áron találhatunk nyári abroncsokat.

Nyári vagy négyévszakos?

Évről évre felmerülő kérdés, hogy megéri-e négyévszakos abroncsot vásárolni. Mintázatában, szerkezetében is hatalmas különbségek vannak a nyári és téli abroncsok között, a kérdés pedig, hogy vajon képes-e egy abroncs egyesíteni mindkét gumi jó tulajdonságait, sokakat foglalkoztat. A vélemények megoszlanak, sokszor ez egyéni meggyőződés kérdése. Ha jót akarunk, érdemes a prémium szegmensből választani négyévszakos abroncsot. Ezek a gumik több mint negyven évvel ezelőtt jelentek meg és azóta rengeteg fejlődésen mentek keresztül. A prémium négyévszakos gumi a ritkábban vezetőknek jó választás, akik télen extrém körülmények között, nagy hóban, jeges utakon nem nagyon használják autójukat.

Készüljünk a nyári autózásra!

A nyári felkészülés nem csak arról szól, hogy lecseréltetjük az abroncsokat. Csakúgy, mint a tél beállta előtt, a nyár beköszönte előtt is fontos felkészíteni a járművet a következő szezonra. A szezonális átvizsgálás ekkor is ajánlott, érdemes tehát az autót elvinni egy szervizbe a nyári felkészítésre. A klímatisztítás, a motorolaj, ablakmosó folyadék, hűtőfolyadék, fékolaj ellenőrzése mind mind része a nyári felkészítésnek. A klímatisztítás azért is fontos, mert a rendszerben megtelepedhetnek a csírák, baktériumok, ezek pedig bekerülhetnek az utastérbe. Ez nemcsak kellemetlen, dohos szagot okozhat, hanem allergiát, asztmás reakciókat is kiválthat. A klímatisztítás mellett a pollenszűrő cseréje is aktuálissá válhat, ennek szintén abban van szerepe, hogy tiszta, friss levegő kerüljön az utastérbe. Onnan is tudhatjuk, hogy eljött a pollenszűrő cseréjének az ideje, hogy az ablak párásodni kezd, ez azt jelzi, hogy a szűrő megtelt és nem tudja ellátni feladatát.

A nyári felkészítés része az autó akkumulátorának ellenőrzése is, télen ugyanis nagyobb igénybevételnek vannak kitéve az akkumulátorok, érdemes ellenőrizni a töltöttséget. Ha külföldi nyaralásra indulunk, kössünk biztosítást, nézzük meg, hogy milyen szolgáltatásokat kaphatunk, ha valami probléma ér bennünket. Az ördög nem alszik – készüljünk fel mindenre. Nézzük meg az izzókészletet, az egészségügyi csomagot, hogy nem járt-e le. Ezek mind a biztonságunkat és a nyugalmunkat szolgálják.

Fontos a jó abroncs

Míg a tél sokszor a kompromisszumokról szól, addig a nyár a vezetési élmények kihasználására ad lehetőséget. Ahhoz azonban, hogy maximálisan élvezhessük a vezetést és biztonságban lehessünk, fontos az abroncs állapota. Ne feledkezzünk meg tehát a nyári gumik ellenőrzéséről sem, ha pedig új abroncsszettet vásárolunk, a pontos méret ismeretében kezdjük meg a keresgélést, például így: 205 55 r16 nyári gumi.


The Conversation

Ne hagyd ki!