Olcsók, de úgy tűnik, mégsem népszerűek
Fotó: Shutterstock

Itt a lista az ország legolcsóbb új autóiról

A listából kiderül, jóval 5 millió forint alatt is vásárolható vadiúj gépkocsi. Azonban a szakértő úgy látja, a kedvező áruk ellenére sem felkapottak ezek az autómodellek.


Ezek az ország legolcsóbb új autói

Júniusban a Mitshubishi Space Star volt a legolcsóbb autó a magyarországi újautópiacon. Meg lehetett vásárolni cirka 4,4 millió forintból. Azonban nem véletlen az alacsony ár: a modell Entry kivitele például légkondit és rádiót sem tartalmaz, valamint csak fehér színben nem feláras.

A legolcsóbbak listájának két második helyezettje van. Az egyik a Kia Picanto 4,9 millió forinttal, aminek év eleje óta 200 ezer forinttal ment fel az ára. Vele holtversenyben a Hyundai i10-es áll. Viszont a Napi megjegyzi, ez a modell májusban még 5,8 millió forintba került. Az említett három autót a Dacia Sandero követi a sorban 5,345 millió forinttal.

Úgy tűnik hiába a kedvező ár, Németh János, a Skoda magyarországi márkaigazgatója korábban arról beszélt, a magyarok többsége nem vásárol ennyiért új autót. Ezek közül egy modell sem szerepel a hazai forgalomba helyezési statisztikák élén. A tapasztalata szerint az ügyfelek 5 millió forint környékén inkább 3-4 éves, komfortosabb használt járműveket vesznek, esetleg hitelre vásárolnak új autót ekkora kerettel.

Hozzátette, az utóbbi időben azt tapasztalja, több autómárka is árháborúba kezdett, és elkezdte leárazni a termékeit. A trend azzal magyarázható, hogy a keresleti piac átfordult kínálatiba, így megnőtt a verseny a vevőkért.

Még mindig nagyon szeretjük a használt német autókat

Egyébként a carVertical kutatása szerint a használt importautók legnagyobb arányban (tíz ilyen autóból négy) továbbra is Németországból érkeznek Magyarországra, azonban más országokból is szívesen hoznak be kocsikat a magyarok.

A német autók jól karbantartott járművek hírében állnak, és sokan úgy tartják, a németek jobban is vigyáznak az autóikra. Továbbá a kedvező éghajlati adottságok is a közép-európai ország mellett szólnak, hiszen a skandináv vagy a mediterrán régióval szemben Németországra nem jellemző a szélsőséges időjárás, amelyet egyetlen autó sem visel jól

- idéztük a carVertical szakértőjét.

A használt importautók gyakori problémái

A lista szerint a második legnépszerűbbek az Olaszországból származó autók. Azonban megjegyzik, ezeknél gondot jelenthet, hogy a félszigeten jellemző erős napsugárzás hatására - a jelentős UV-sugárzás miatt - hamar kifakulhat a járművek fényezése. De egy importkocsikat érintő másik problémára is felhívják a figyelmet.

Az Európai Unión belül sem megszokott a tagállamok között az adatszolgáltatás a használt autók tekintetében, ezért van lehetőség az ügyeskedésre. A Market Transparency Index szerint pedig élnek is ezzel a lehetőséggel a kereskedők, hiszen a carVerticalon lekérdezett autók 12,7 százalékának hamisított a futásteljesítménye, 55 százalékát pedig érte korábban kisebb-nagyobb baleset

- írják az elemzésben.

De íme, az öt ország, ahonnan a legtöbb használtautót importálják a magyarok a CarVertical adatai szerit:

  • Németország - 39,4 százalék
  • Olaszország - 16,8 százalék
  • Franciaország - 7,9 százalék
  • Belgium - 7,5 százalék
  • Ausztria - 6,2 százalék

Ne hagyd ki!