Az  A.L.I. Technologies dróntechnológiai startup szürke színű XTurismo Limited Edition névre keresztelt repülő motorja egy kiállításon
A japán A.L.I. Technologies dróntechnológiai startup szinte a semmiből piacra dobott egy repülő motort és egyből a szupersportautók nyomába eredt. Sajnos azonban a „Vissza a jövőbe" filmeket idéző jármű egyelőre csak a gazdagok játékszere lesz.


Indítsd a DeLorean-t!

A tokiói székhelyű startup véleménye szerint az XTurismo Limited Edition névre keresztelt formabontó jármű tökéletes átmenetet képez a szárazföldi és a légi közlekedés között. Az úgynevezett hoverbike egy motorkerékpár-szerű karosszériából áll, amelyet nagy teljesítményű propellerek emelnek a magasba. A jármű energiaellátásáért egy hagyományos és négy elektromotor felel. A gyártó tájékoztatása szerint az XTurismo 40 perces üzemidőre és akár 100 kilométer per órás sebességre is képes. A gép biztonságos kitámasztásáért álló helyzetben két csúszótalp felel. A Mitsubishi Electric és a Kyocera elektronikai gyártók által támogatott startup járművét már megvásárolhatják az érdeklődők, ára 77,7 millió jen, azaz nagyjából 214 millió forint.

Repülő robogó

Az A.L.I. Technologies a Fudzsi hegy közelében fekvő versenypályán egy rövid, a földtől számított néhány méteres magasságban végrehajtott repüléssel mutatta be a formabontó hoverbike-ot. Daisuke Katano, a cég vezérigazgatója hozzátette, hogy a leendő tulajdonosok egy darabig valószínűleg csak kontrollált környezetben használhatják a repülő motort, ugyanis a legtöbb ország tiltja a hasonló gépek közúti alkalmazását. Viszont hatalmas segítséget nyújthat a mentőcsapatoknak, amelyek vészhelyzet esetén bevethetik az XTurismo-t a nehezen megközelíthető helyeken. A vállalat reményei szerint a motor elnyeri a tehetősebb vásárlók tetszését, akik szupersportautók helyett inkább a hoverbike-ra költik a pénzüket.

The Conversation

Ne hagyd ki!