Komoly kedvezményt kapnak a szlovák villanyautódok, ha van otthon napelemük
Fotó: Shutterstock

Jól járnak a szomszédban a napelemes villanyautósok

Szlovákiában a jövő hónaptól az otthoni napelemmel rendelkező villanyautó tulajdonosok a napelemes túltermelést nyilvános töltőkön is felhasználhatják országszerte.


A ZSE Drive elektromibilitás szolgáltató anyacége, a ZSE közműszolgáltató, az E.ON csoport tagja, október elsejétől a villanyautós napelemtulajdonosok számára rendkívül vonzó szolgáltatást vezet be. A napelem tulajdonosok már eddig is csatlakozhattak a ZSE virtuális akkumulátor szolgáltatásához, amely gyakorlatilag azt jelenti, hogy az otthoni napelemes rendszer által megtermelt, de a háztartásban a termelés időpontjában fel nem használt energiát a szolgáltató egy „virtuális akkumulátorban” eltárolja az ügyfeleknek, akik későbbi időpontban a termelésükkel arányos kedvezményt vehetnek igénybe a megvásárolt energia árából, írja a villanyautósok.hu.

Ezt a szolgáltatást egészítik ki október 1-től egy új lehetőséggel, amelyben a virtuális akkuban tárolt energiát vagy annak egy részét a ZSE Drive nyilvános AC vagy DC töltőin használhatják fel az autósok. A ZSE Drive honlapján közzétett példa szerint amennyiben otthon használja fel valaki a korábbi termelését, 10 cent/kWh kedvezménnyel számolhat, ami gyakorlatilag 10 centes (kb. 39 Ft) átvételi árnak felel meg azzal a kitétellel, hogy a virtuális akkumulátor szolgáltatás havidíja 3 euró, így évente 36 eurót le kell vonni a kedvezményből. A ZSE árlistája szerint az elektromos energiáért 12,2-17,8 centet (48-70 forintot) kell fizetni kilowattóránként, de a kedvezőbb kWh díjaknak korlátozott a felhasználási módja és ideje, valamint magasabb havidíj fizetendő.


Amennyiben az autósok a ZSE Drive hálózatában kívánják felhasználni a túltermelést, azt 100%-ban, kWh alapon töltésre fordíthatják, így gyakorlatilag a 10 centes átvételi árnak a többszörösét, 29-39 centet takaríthatnak meg, amennyiben otthonuktól távol, az ország másik régiójában van szükségük elektromosautó-töltésre.

Ne hagyd ki!