Alan Prescott, a Tesla egyik vezető jogásza átpártolt az önvezető autók számára lézer technológiát fejlesztő Luminar Technologies vállalathoz.


Mielőtt 2019-ben a Tesla-hoz szegődött jogászként, Alan Prescott számos autóipari projektben megfordult. A Tesla előtt csaknem tíz évet dolgozott a Ford-nál, majd az Uber önvezető részlegénél foglalkoztatták jogi tanácsadóként.

A mostani választása arra a Luminar Technologies nevű cégre esett, amelynek a vezérigazgatója, az alig 26 éves Austin Russel, egyetlen éjszaka alatt lett dollármilliárdos, amit a decemberben lebonyolított tőzsdére lépésnek köszönhetett. Alan Prescott vezető jogi szakértőként fog újdonsült munkahelyén tevékenykedni.

Jobb, mint a Tesla?

A Luminar önvezető autók számára fejleszt szenzorokat. Partnerei között olyan óriások is megtalálhatók, mint a Toyota vagy a Volvo. A technológiája az úgynevezett „LiDAR" (lézer alapú távérzékelés) megoldáson alapszik. Ez egy radarhoz hasonló készülék, ami impulzusokat bocsájt ki, melyek a közelben található tárgyakról visszaverődnek, amik alapján az eszköz pontos képet tud alkotni a jármű közvetlen környezetéről. Precízen, önállóan be tudja határolni, hogy milyen messze vannak a vizsgált objektumok, mennyire gyorsan haladnak, vagy éppen veszélyt jelentenek-e az autóra. Példának okául az Apollo 15 legénysége is a LiDAR kezdetleges technológiáját használta a Hold felszínének feltérképezésére.

Elon Musk korábban erős kritikákkal illette a Luminar-t, mondván, hogy a LiDAR kárhozatra van ítélve. Ez azért is bátorságra vall, mert a legtöbb önvezető autó ezt a technológiát használja, és a gyártók közeljövőben nem is terveznek ezen változtatni. A Tesla ezzel ellentétben külső kamerákra és egyéb szenzorokra támaszkodik.

Új remények

A Luminar fiatal vezetője bizakodva nyilatkozott az újdonsült jogi szakértőjéről, mondván, hogy hatalmas tapasztalattal rendelkezik, ismeri a szektor kihívásait és buktatóit, így nagy reményeket fűz hozzá, hiszen a cég átfogó kereskedelmi terjeszkedést tervez megvalósítani a közeljövőben.

Alan Prescott mellett az Intel korábbi alkalmazottja, Trey Campbell is csatlakozott a céghez. Ő a Luminar befektetői kapcsolatait fogja felügyelni.

A hírek hatására a Luminar részvényeátfolyam 15 százalékkal emelkedett (18,93 dollár/részvény), így jelenleg közel 6,5 milliárd dolláros tőzsdei értékkel rendelkezik a vállalat. A 10 emberrel dolgozó céget 2011-ben alapították, az évek során 9 finanszírozási kör összesen 994 millió dollárt eredményezett nekik, amit 21 befektetőnek köszönhettek.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Hányan tapsikolnak? Bali megnyitotta a kapuit a magyarok előtt

Az indonéz szigetvilágban található Bali és Riau szigetei 18 hónapnyi „zárva tartás" után ismét megnyitották kapuikat a nemzetközi turisták előtt. Az örömtánccal azonban érdemes várni, ugyanis számos előírásnak meg kell felelni a belépéshez.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: credobus.hu

Így néz ki az új hazai csuklós busz – Mutatjuk a fotókat!

Újra van magyarországi gyártású csuklós autóbusz. Könnyű, így keveset fogyaszt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Újabb terhet kaptak a vendéglősök, de ez még jól is elsülhet

November 1-jétől már nemcsak a szálláshely-szolgáltatóknak, de a vendéglátó üzletek üzemeltetőinek is regisztrálniuk kell a turisztikai ügynökség adatszolgáltatási felületén, jövő nyártól pedig már adatokat is kell továbbítaniuk.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!